Startlaphoz Csatlakozz!

Ilyen lehetőségei vannak

Ötven felett munkát találni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 16. hétfő, 12:00

Aki betöltötte az ötvenedik életévét, annak nagyon nehéz elhelyezkednie. Sokan vannak ilyenek ebből a korosztályból, de ennél is többen vannak azok, akik már semmilyen nyilvántartásban sem szerepelnek – írja a teol.hu.

  Erzsébet 53 éves, egy éve költözött el a fővárosból egy Tolna megyei kisvárosba. Hónapokon keresztül próbált munkát keresni, ám többnyire a kora miatt be sem hívták, még meghallgatásra sem.
 
  – Évekig saját vállalkozásom volt, de az elmúlt esztendőben nem tehettem mást, be kellett zárnom az üzleteimet – meséli Erzsébet. – Minden reggel az álláshirdetéseket bújtam. Volt, hogy azt mondták, túlképzett vagyok, máshol pedig kerek perec kijelentették, hogy a korom miatt le se adjam az önéletrajzomat. Az egyik helyen az arcomba vágták: maga túl idős, másutt a vállamat megsimogatva mondták, hogy nem lesz könnyű, de ne adjam fel – tette hozzá Erzsébet.
 
   Persze nem tehette meg, hogy otthon üljön, el kell tartania magát. Soha nem volt még munkanélküli, de a hónapokig tartó folytonos elutasítás az önbecsülését jócskán megtépázta. Végül nyolc hónap keresgélés után egy irodában kapott munkát.
 
   A Tolna Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának nyilvántartásában tavaly december 20-án 9465 álláskereső szerepelt, ebből az 50 év felettiek száma 2291 fő, arányuk az összes álláskereső létszámán belül 24,2 százalék, tájékoztatta lapunkat dr. Tóth Emese, a kormányhivatal kabinetvezetője. Mint mondta, jelenleg több olyan program is (pl. TÁMOG) van, melyek segítik ezt a réteget. Például szolgáltatások, képzési és átképzési lehetőségek biztosításával, bérjellegű támogatás odaítélésével járulnak hozzá e célcsoportok foglalkoztatási helyzetének a javításához. A közfoglalkoztatási programok is jelenthetnek átmenetileg munkalehetőséget.
 
   A téli képzésekhez kapcsolódó közfoglalkoztatások március 31-ig tartanak. Az idén kezdődő új programok legkorábbi időpontja pedig március elseje lehet majd. Az idei évnek kiemelt prioritása a Start-munkaprogram folytatása. Emellett megyénkben jellemzően hosszabb időtartamú programok fognak indulni, ennek keretében is lehetséges az 50 éven felüli célcsoport foglalkoztatása, különös tekintettel arra, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken (így a Tamási járásban) a nyilvántartott álláskeresőkön belüli részarányuk magasabb mint a megyei átlag, továbbá arra is, hogy ezen célcsoport közel 45 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű.
 
Ezt nyújtja a munkahelyvédelmi akció
 
   Az 50 év felettiek mint hátrányos helyzetű álláskeresők munkába helyezését segítik továbbá a munkahelyvédelmi akció keretében biztosított speciális adókedvezmények. Az 55 év feletti természetes személy munkaviszonyban való foglalkoztatása után a szociális hozzájárulási adóból (SZHA) 14,5 százalékos adókedvezmény vehető igénybe – tehát a fizetendő SZHA mértéke 12,5 százalékos –, mely havonta érvényesíthető legfeljebb 100 ezer forint adóalapig. Amennyiben az érintett 50 év feletti tartósan álláskeresőnek is minősül, akkor az adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyban való foglalkoztatása után a szociális hozzájárulási adóból a foglalkoztatás első két évében 27 százalékos, a foglalkoztatás harmadik évében 14,5 százalékos adókedvezmény vehető igénybe. Tartósan álláskeresőnek az minősül, akit a foglalkoztatását megelőző 275 napon belül legalább 183 napig az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartott, ebbe a közfoglalkoztatásban való részvétel ideje nem tartozik bele.
 
Nyugdíj előtti álláskeresési segély
 
  Az álláskeresési ellátások körében a nyugdíj előtti álláskeresési segély is igénybe vehető, az alábbiak szerint: munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani, és a kérelem benyújtásának időpontjában a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült és az álláskeresési járadék időtartamát kimerítette. Az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését, vagy a megszüntetését követően három éven belül betöltötte az előzőekben meghatározott életkort, és rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, és korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban nem részesült.
 
   A nyugdíj előtti álláskeresési segély mértéke naponta a minimálbér negyven százalékának harmincad része, ez kb. 920-1000 forint naponta.
 
Ennek a korosztálynak is van előnye
 
  Az a 25-30 évnyi munkatapasztalat, ami már bennük összegyűlt, sok értéket hordoz: tudják, hogyan kell érvelni, milyen típusú ember mivel győzhető meg. Ügyfélkezelésben, partneri tárgyalásokban rutinosak, hitelesen tudnak fellépni. Tudják, hogy min érdemes bosszankodni, és mi az, amin nem. Tudják, hogy fontos a munkaidőt, határidőt tartani, fegyelmezettek a munkában. Mivel sokféle problémát láttak már, sokféle megoldási módot is ismernek. Tudják, hogy a megoldhatatlannak látszó problémák is kezelhetők. Alapos, kicsit talán lassabb, de mindenképpen hibátlan munkát végeznek. A határidő számukra szent, nem akarják tologatni, és hajlandók felelősséget vállalni. Nemcsak gyakorlati tudást tudnak átadni, de a velük való kommunikációval egyből megtanulja a fiatal egy másik korosztály kezelését is, így később ebben sem vallanak kudarcot, akik tőlük tanulnak. Tudják, hogy mit kell kérdezni, és mernek is kérdezni.

Forrás: teol.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötven felett munkát találni? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector