Startlaphoz Csatlakozz!

Tehermentesítenék az orvosokat

Saját magunkat írhatjuk ki betegszabadságra?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 17:11

 A Magdeburgi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy a dolgozók rövid betegségek esetén önmaguk írhassák ki magukat, hogy a családi orvosok terhelését enyhíteni lehessen.

   „A cél az lehet, hogy az alkalmazottak maguk jelenthessenek beteget, legfeljebb egy hetes időtartamra” - mondta a Welt am Sonntag munkatársának Wolfram Hermann vezető kutató.

   Hermann szerint az emberek nagy része azért keresi fel az orvosi rendelőt, hogy igazolást kérjen. Ezek a betegek túl sok időt rabolnak el az orvos munkaidejéből.

   A javasolt módszer bevezetése azontúl, hogy könnyítené az orvosok terhelését, „erősítené a dolgozók felelősségtudatát is” - állítja a kutató.

   A norvég tapasztalatok szerint, ahol már bevezették ezt az eljárást, a betegállományban töltött napok száma érdemben nem változott.

  Jens Spahn, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, a német parlament, a Bundestag Egészségügyi Bizottságának tagja egyetértett abban, hogy valamit tenni kell a doktorok terhelésének enyhítésére.

  „Az orvosi rendelést felkeresők száma azért nagyon magas Németországban, mert a betegeknek minden alkalommal oda kell menniük, akár csak egy receptért, ellenőrzésre vagy egy rövid betegség miatti igazolásért” - mondta Spahn hétfőn a Münchner Merkur munkatársának.

  Hozzátette azonban, hogy a politikusoknak elemezniük kell ugyan a javaslatokat, de az üzleti világ már foglalkozik a betegállományban töltött időtartam csökkentésének lehetőségével.

  A 2013. évi adatok azt mutatták, hogy abban az esztendőben a dolgozók átlagosan 17,6 betegnapot vettek igénybe.
A munkáltatók vitatták, hogy a betegségi igazolások kiadása komoly terhet róna az orvosokra.

   A Német Munkáltatók Szövetsége (BDA) szóvivője szerint „a német jogszabályok összességében jónak bizonyultak”. Sőt, azt javasolta, hogy annak a minimum négy napos távollétnek az időszakát, amikortól az orvosi igazolás szükséges, „bármiféle visszaélés megelőzése” érdekében csökkentsék.

Forrás: Figyelő

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Saját magunkat írhatjuk ki betegszabadságra?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector