Startlaphoz Csatlakozz!

A pedagógusok a sztrájkot tartják a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek

Mendrey László: Egyezségre szeretnénk jutni az EMMI-vel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 11. szerda, 09:22

A kérdőíves felmérés alapján a pedagógusok a sztrájkot tartják a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek – jelentette ki a PDSZ március 9-i sajtótájékoztatóján Mendrey László. A szakszervezet elnöke az elégedettséget vizsgáló kérdőív elemzése mellett az EMMI és a PDSZ közötti tárgyalásokról, valamint a hétvégi ünnepségeken való iskolai részvételről is elmondta a szakszervezet álláspontját... – olvasható a szakszervezet honlapján.
 
   Lezárult a PDSZ sztrájkkérdőívének feldolgozása. A kormányzati kommunikációval szemben, a közoktatásban dolgozók jelentős többsége nem érzi biztonságban a munkahelyét, erkölcsi és anyagi megbecsültségét pedig megalázónak tartja. A válaszadók megnevezték azt a nyomásgyakorló eszközt is, melyet a leghatékonyabbnak tartanak. Igazi meglepetés itt sincs – ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatóját a szakszervezeti vezető, majd kiemelte: a kérdőíves felmérés eredményeinek összesítéséből a többi között jól látszik, mennyire érzik magukat megbecsültnek a kollégák. Anyagi értelemben közel 80% nem érzi magát annak, de az is elgondolkodtató, hogy 76% inkább nem érzi magát biztonságban a munkahely vonatkozásában.
 
   Hétfőn a végéhez ér a sztrájkbizottsági tárgyalások sorozata – folytatta, majd hozzátette: Egyezségre szeretnénk jutni az EMMI-vel, és ezzel elérnénk a pedagógusbérek értékállóságot, a munkaterhelés csökkenését, illetve a középiskolai tanulmányok megfelelő mederbe terelését – mondta a PDSZ elnöke, majd hozzátette, hogy a pedagógusok, a szakszervezeti tagság a megoldásban érdekelt. Elhangzott, hogy a kormányzati kommunikáció ellenére nem szép a helyzet. A pedagógusok nincsenek megelégedve a változásokkal, nem úgy látják a változásokat, mint a kormány, sőt a munkaterhelés nagy mértékben megnövekedett, ezért a munkaterhelés méltánytalanul nagy. Mendrey László hangsúlyozta: az eredmény gyászos, de letesszük azt a minisztérium asztalára. A Klik-es iskolák többségében változatásra van szükség, hiszen csak 40% elégedett a munkakörülményekkel, a többség pedig a sztrájkot tartja a leghatékonyabb nyomásgyakorló eszköznek.
 
   Primátusnak nevezte a PDSZ elnöke, hogy záros határidőn belül meg kell határozni, mit szeretnénk a szakképzéssel.
 
  A közelgő nemzeti ünnep kapcsán meglehetősen sajátos módon igyekszik a kormányzat elérni azt, hogy minél több fiatal vegyen részt a központi ünnepségen. Kötelezővé teszi azt. Ráadásául a résztvevők személyi adataira is kíváncsiak – tért át a sajtótájékoztató következő témájára a szakszervezeti vezető.
 
   A hétvége vezető híre a március 15-i ünnepségeken való diákrészvétel – emlékeztetett, majd valós kezdeményezésnek nevezte a váci tankerület-vezető nevében kiadott felhívást, melyben arra biztatják az iskolák igazgatóit, hogy diákokat adjanak iskolai kirándulás keretében a nemzeti ünnep központi ünnepségeihez.
 
   A PDSZ arra a következtetésre jutott, hogy a dicső történelmet meg kell ismertetni a diáksággal, a tanulóknak részt kell venni a demokráciában, a vitákban, de ehhez nem lehet köze az aktuálpolitikának.
 
   A PDSZ véleménye szerint mivel eddig mindig volt aktuálpolitikai üzenete a központi rendezvényeknek, ezért a gyerekek odaszervezése helytelen. Ha a diák úgy dönt, hogy a szülőkkel, barátokkal elmegy, tegye azt, de az iskolák ösztönzése erre, az már helytelen – fűzte hozzá, majd arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy levélben fordult Balog Zoltán és Hende Csaba miniszterekhez, valamint a Klik elnökéhez, melyben arra kérte őket, hogy a felhívást vonják vissza. Érdekesség, hogy a felhíváson piros betűvel emelték ki, hogy meddig és kinek kell eljuttatni a résztvevők számát és neveit. A PDSz véleménye szerint a személyes adatokhoz semmi köze senkinek. Ezek a fiatalok 3 év múlva választópolgárok lesznek, ez lesz a junior Kubatov-lista – tette fel a kérdést a PDSZ elnöke.
 
  Mendrey László aláhúzta, hogy nem szabad a gyerekeket befolyásolni, nem szabad a politikának az iskolában ott lenni. Majd a témával összefüggésben újabb kérdéseket is megfogalmazott: Ki fogja gyerekeket kísérni? Ha a pedagógusok, akkor nekik kifizetik a túlórát? A PDSZ e héten várja a miniszterek és a Klik elnökének válaszát.
 
  E sorok írójának kérdésére elhangzott, hogy az EMMI tárgyalások utolsó fordulója van hétfőn, ami után a PDSZ vezetése leül és megfogalmaz egy olyan záró dokumentumot, mely a követeléseket tartalmazza, de az is benne szerepel majd, hogy miben engedhet, és miben nem a szakszervezet. A követeléseket még a héten eljuttatja a PDSZ az EMMI-hez.
 
  A sajtótájékoztató után Mendrey László az EMMI és a PDSZ közötti sztrájktárgyalások utolsó fordulójára igyekezett, melyen a kormány delegációját Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkár vezette.

Forrás: pdsz.hu


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mendrey László: Egyezségre szeretnénk jutni az EMMI-vel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector