Startlaphoz Csatlakozz!

Sok szülő nem kéri a hátrányos helyzetű kategória megállapítását

Hátrányos helyzet, csalóka statisztika

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. március 19. csütörtök, 09:37

Töredékére csökkent két év alatt a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók száma – derül ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból. Ennek legfőbb oka nem a családok helyzetének rohamos javulása, hanem az, hogy sok szülő nem kéri a hátrányos helyzetű kategória megállapítását. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez tartozó ellátások igénylésének ugyanis már nem feltétele a kategóriához tartozás, ezért sokan azt hiszik, nincs is szükség a papírra. Pedig a gyerek fontos juttatásoktól, például ösztöndíjaktól eshet el, de egyes uniós pályázati források lehívásánál is problémát okozhat a drasztikus létszámcsökkenés.

   Papíron több mint hetvenhét százalékkal csökkent két év alatt a hátrányos helyzetű tanulók száma Magyarországon, azaz 2013 januárjához képest idén év elején 302 ezerrel kevesebben szerepeltek az óvodai, általános és középiskolai képzésben – derül ki az Oktatási Hivatal oldalán fellelhető statisztikai nyilvántartásból. A halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esetében a csökkenés húszszázalékos volt, vagyis a két évvel korábbi adatokhoz képest 34 ezerrel szerepeltek kevesebben a nyilvántartásban.

Szigor

  A meghökkentő mutatók hátterében több tényező is szerepel: a jogalkotók az elmúlt években szigorították azokat a feltételeket, amelyek alapján valaki jogosult a hátrányos, illetőleg halmozottan hátrányos helyzetű besorolásra. Szintén megváltozott a kategóriákhoz tartozó kedvezmények köre, ezért a szülők már egyre ritkábban kérik a jogosultság megállapítását. A lap úgy tudja, a gyerekek számának csökkenése jelentős problémát okoz azon korábban kiírt uniós pályázatok lehívásánál, ahol a projekt finanszírozását a hátrányos helyzetű kvótához kötötték.
 
  – Korábban a hátrányos helyzetű státust szinte csak alacsony jövedelemhez (vagy jegyzői védelembe vételhez), míg a halmozottan hátrányos helyzetű titulust a rossz anyagi helyzet mellett a szülő alacsony iskolai végzettségéhez kötötték. A 2013. szeptember elsejével életbe lépett új rendszer szerint azonban a hátrányos helyzetű besoroláshoz nem elég immáron az alacsony jövedelem, még egy „rossz” körülménynek – alacsony végzettség, munkanélküliség vagy rossz lakás – is teljesülnie kell. A halmozottan hátrányos besoroláshoz pedig ezen feltételek közül a korábbi egy helyett már kettőnek kell fennállnia – mondta a Magyar Nemzetnek Ferge Zsuzsa szociológus. Rámutatott arra is, nem a gyerekek életkörülményei változtak, csak a nyilvántartottak száma. Hozzátette, bár korábban a szakemberek jelezték, hogy a jogszabály-módosítás nyomán lesz csökkenés, de ekkora zuhanásra nem számítottak.

Változás

   Nagy Ferenc, a ferencvárosi Gyermekjóléti Központ vezetője ugyanakkor elsősorban a besorolással járó kedvezmények változásával magyarázta a tanulók számának jelentős csökkenését. – Míg korábban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság a hátrányos helyzetű besoroláshoz kapcsolódott, jelenleg a kedvezmény megszerzéséhez már nem kell ebbe a kategóriába tartozni – fejtette ki. Mint mondta, most már az önkormányzat állapítja meg, hogy ki jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre, amely tartalmazza többek közt például az ingyenes iskolai étkeztetésre, vagy a térítésmentes tankönyvellátásra való jogosultságot. Ehhez azonban már nem kapcsolódik szükségszerűen a halmozottan hátrányos helyzet.
 
  – A rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel egyidejűleg a szülő kérésére meg lehet ugyan állapítani a halmozottan hátrányos helyzetet, de a besoroláshoz nem járnak automatikusan további rendszeres juttatások és kedvezmények, erősen megcsappant ezért azoknak a száma, akik élnek ezzel a lehetőséggel – mondta a Gyermekjóléti Központ vezetője. Kérdésre, hogy akkor mire való a halmozottan hátrányos besorolás, Nagy Ferenc kifejtette: a kategória egyedi kedvezményekkel jár. – Előnyt élvezhet például a diák egy ösztöndíjpályázatnál vagy a továbbtanulásnál. Kevesen vannak azonban, akik a besorolás előnyeivel tisztában vannak, az azonban köztudott, hogy már nem feltétele a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynek – tette hozzá. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt olyan gyermek kaphatja, akinek gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát (2015-ben 37 050 forint), speciális esetekben 140 százalékát (2015-ben 39 900 forint), és a családnak a törvényben meghatározottnál magasabb mértékű vagyona nincs.

Definíció

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hátrányos, illetőleg a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriákba tartozó tanulók esetén az arányok változásainak pontos okait célzott felmérés tudná feltárni. A szaktárca a Magyar Nemzet kérdésére közölte: valószínűsíthető, hogy több szociális, segélyezési és foglalkoztatási területet is érintő tényező is közrejátszhat az adatok változásában. Köztük a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet definíciójában bekövetkezett változáson kívül többek közt jövedelmi növekedést okozó intézkedések is, ilyen például a családi adókedvezmény kiterjesztése.
 
   Hogy előfordulhat-e, egy gyerek elveszíti a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot, mert szülei alkalmilag közfoglalkoztatásban vesznek részt, a minisztérium illetékese nemmel felelt. Indoklásuk szerint azért, mert a szociális törvény rendelkezései szerint a jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni – többek között – a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó, tehát a 22 800 forinton felüli részét. A gyermek helyzete tehát nem változik attól függően, hogy a szülő éppen be van-e vonva közfoglalkoztatásba, vagy nincs – írta válaszában a szaktárca.

Forrás: Magyar Nemzet
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hátrányos helyzet, csalóka statisztika.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector