Startlaphoz Csatlakozz!

Egységes Közlekedési Szakszervezet:

A dolgozók béremelés helyett fenyítést kapnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 13. hétfő, 09:02

A BKV dolgozói jobban teszik, ha csendben maradnak, mert fegyelmit kaphatnak azok, akiknek „eljár a szája”. Így értékeli a kialakult helyzetet az Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely most azt is követeli a BKV vezetésétől, hogy vessenek véget a béremelések körül kialakult „cirkusznak”. A tömegközlekedési vállalat szerint dolgozóik nem félnek, és mindent meg is tesznek értük – írja a Népszava.

  A legsötétebb időket idéző félelem kezd uralkodni a BKV-n belül: a közelmúltban egy, a cég számára kínos, súlyos jogsértés nyilvánosságra hozatala után fegyelmi eljárások sorozatát indították szakszervezeti tisztségviselők ellen - írta csütörtöki közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).
 
 Ahogy arról a Népszava is beszámolt, korábban egy szakszervezeti tisztségviselő beszélt arról, hogy a munkások megfélemlítve dolgoztak a 3-as metró Kőér utcai remízében: több munkavállaló is panaszkodott, ha felhívják a helyi vezető figyelmét a szerelvények ellenőrzésekor jogszerűtlenül elrendelt munkavégzésre, azt a választ kapják, hogy "el lehet menni innen dolgozni". A BKV pedig a kifogásolt ügy kivizsgálása helyett inkább azt a szakszervezeti vezetőt és támogatóit vegzálja, akiknek "eljárt a szája". Az EKSZ tudomása szerint az érintettekhez sorra érkeznek a fegyelmi elmarasztalások.
 
  Nemes Gábor, az EKSZ elnöke nyílt levélben követel magyarázatot Bolla Tibortól, a BKV vezérigazgatójától a béremelés elmaradása körül kialakult cirkusz miatt is. Nemes szerint a BKV vezetése hónapok óta folyamatos hazugsággal próbálja elterelni az érdekvédők figyelmét arról, hogy idén egyetlen fillér béremelést sem szándékoznak beépíteni az üzleti tervbe, miközben a fővárosra mutogatnak: Bolla szerint a BKV-nál személyesen
 
  Tarlós István sem engedélyez bérfejlesztést. A főpolgármesteri hivatal ugyanakkor közölte: a főpolgármesternek semmi köze a dolgozók fizetéséhez. - Valaki nem mond igazat, ez tény - szögezi le Nemes, hozzátéve: bárki hazudjon is, mindennél fontosabb, hogy a cégvezetés mielőbb tegyen értékelhető béremelési ajánlatot fővárosi engedéllyel, vagy a nélkül.
 
  A BKV ugyancsak levélben  válaszolt az EKSZ megkeresésére: szerintük Nemes félretájékoztatással, a valóság elferdítésével próbálja magát nélkülözhetetlennek feltüntetni, a vádaskodásokat pedig határozottan visszautasítják. A tömegközlekedési vállalat szerint az EKSZ levelében leírtakkal ellentétben a valóság az, hogy a BKV elnök-vezérigazgatója és menedzsmentje soha nem hivatkozott a főpolgármesterre, csupán logikusan kifejtette, hogy fővárosi tulajdonú cégként a fővárosi irányelvek  figyelembevételével  tervezi az üzleti évet, ezen belül a béreket.
 
  Mindemellett leszögezik: a BKV vezetése többször hangsúlyozta, hogy reális pénzügyi lehetőségeik keretei között mindent megtesznek a nullaszázalékos béremelésből eredő feszültségek csökkentése érdekében. Félelemről, indokolatlan szakmai felelősségre vonásról a BKV szerint szó sincs, s a vezetés „határozottan kijelenti, hogy tisztességesen bánik a munkavállalókkal, és – ellentétben egyes érdekvédelmi vezetőkkel – minden körülmények között a korrekt tájékoztatást választja, és arra törekszik, hogy mielőbb megegyezés szülessen a vitás kérdésekben” – így a levél.
 
Optimista nyilatkozat
 
  „A közlekedési vállalat köszöni szépen, jól van, működik.” Egyebek között ezt mondta a főpolgármester a 168 Óra című hetilap legutóbbi számában megjelent interjúban, amelyben sok szó esett a BKV-ról és finanszírozásáról. Tarlós István egyebek közt így fogalmazott: „Egy baloldalinak mondott napilapban én négy éve folyamatosan azt olvasom, hogy mindjárt összeomlik a BKV. Hányszor omlott össze? Pont egyszer sem.” A főpolgármester szerint a hosszú távú finanszírozás is megoldódhat, miután a kormány átvállalja a korábbi vezetés által felhalmozott BKV adósság hátralévő 52 milliárdját.
 
Forrás: Népszava

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A dolgozók béremelés helyett fenyítést kapnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector