Startlaphoz Csatlakozz!

Jogszabály határozza meg, hogy egyes feladatokat milyen jogállásban lehet ellátni

Emmi: A Klik éppen hogy közmunkásokat vesz fel közalkalmazottnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 12. péntek, 07:06

Bár egyes hírek szerint közmunkásként foglalkoztatja vissza a Klik az egyes kirúgott kisegítőket, a minisztérium szerint ez éppen fordítva történik, bár jelenleg több mint négyezer közfoglalkoztatott dolgozik az intézményfenntartó központnál, a BM pedig vizsgálatot folytat a visszaélések feltárására – olvasható a HVG-ben.

 Miután a sajtóban megjelent, hogy több állami intézménynél, köztük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) drasztikusan nőtt a közfoglalkoztatottak száma, ami egyes hírek szerint azt is jelenti, hogy a közalkalmazottakat közmunkásként foglalkoztatják vissza, az LMP-s Szél Bernadett azzal az írásbeli kérdéssel fordult az Emmihez, az NGM-hez és a BM-hez, hogy folytatnak-e bármilyen vizsgálatot a visszaélésekkel kapcsolatban.
 
 Az NGM válaszában kifejtette, hogy jogszabály határozza meg, hogy egyes feladatokat milyen jogállásban lehet ellátni, és ennek nem része a közfoglalkoztatás. A minisztérium szerint az is akadályozza a kirúgást és utána közmunkásként visszafoglalkoztatást, hogy aki a közfoglalkoztatásban munkáltatóként részt akar venni, annak vállalnia kell, hogy az adott munkakörben három hónapon belül nem bocsátottak el senkit.
 
  Az Emmi azt írta, a Kliknél a folyamat éppen fordított, mert már 805 olyan személy dolgozik az intézménynél, aki korábban közmunkásként került oda, oktatók, nevelők viszont nem lehetnek közmunkások. Az Emmi a Klik adatai alapján azonban azt írta, május közepén összesen 4403 közfoglalkoztatott dolgozott az intézménynél, június elsején pedig 4383-an, de őket alapvetően technikai munkakörökben foglalkoztatják, főként takarítóként, adminisztrátorként, ügyintézőként, gyermekfelügyelőként, kisegítő munkásként, karbantartóként, portásként vagy hivatalsegédként.
 
  Hozzáteszik, a Klik mind a technikai, mind a nevelő és oktató munkát segítő alkalmazottak esetében ott számít a közfoglalkoztatottak munkájára, ahol a jelzések alapján a megnövekedett terhek miatt több alkalmazott munkájára lenne szükség, és erre az adott intézmény nem rendelkezik elegendő státusszal. "A sajtóban megjelent információk, miszerint a Klik azért küld el közalkalmazottakat, hogy közmunkásként visszafoglalkoztassa őket, tévesek. Ahogy tévesek azok az információk is, mely szerint a közalkalmazottak száma jelentősen csökkent, mert a 142 ezer fő az engedélyezett maximális létszám, míg a 134 ezer a ténylegesen foglalkoztatott közalkalmazottak 2015. év eleji létszáma" – közölték.
 
  A BM ezzel szemben azt írta, megkezdték a törvényellenes gyakorlat adminisztratív feltárását, de egyelőre nem tudni, hogy mikorra lesz ennek a vizsgálatnak eredménye.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Emmi: A Klik éppen hogy közmunkásokat vesz fel közalkalmazottnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector