Startlaphoz Csatlakozz!

A munkaidő egyre hosszabbá válik

Ausztrália munkavállalói idegesek és kövérek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 12. péntek, 15:10

Az ausztrál munkavállalók körében „nagymértékben” jellemző a rossz idegállapot, a stressz és az elhízás, állapította meg egy nemrég készült tanulmány – írja a Figyelő a BBC nyomán..

Az átlagos ausztrál alkalmazott ideges és kövér. A felmérésben érintett 30 ezer dolgozó közel fele semmiféle fizikai tevékenységet nem végez.
A Wollongong Egyetem és az Ausztrál Munka-egészségügyi Szövetség (WHAA) 10 év adatait dolgozta fel.

A vizsgálat során más kockázati tényezőkre is fény derült.
 
A kutatást végzők szerint az alkalmazottak 65,1 százaléka „közepestől a magas szintig” terjedő munkahelyi feszültségről panaszkodott. A felfokozott idegesség pszichológiai állapotának kockázata 41 százalékuk esetében állt fenn.
 
A WHAA tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak egészségügyi állapotának alakulását 5-10 éves időszakok figyelembevételével vizsgálják. A vizsgált területek a banki, pénzügyi és jogi szolgáltatások, a szállítás és raktározás ágazatai, nagyvárosi és vidéki körzetekben egyaránt.
 
A tanulmány célja, hogy képet adjon azoknak az alkalmazottak az egészségügyi állapotáról, akik a vizsgálatban résztvevő öt WHAA - tagszervezetnél dolgoznak. 

A termelékenységre gyakorolt hatás

Dr John Lang, a WHAA vezérigazgatója szerint egy átlagos alkalmazott tevékenységének termelékenysége kockázati tényezőnként mintegy 2,4 százalékkal csökken.

   A kockázati tényezők között a tanulmány a magas vérnyomást, a magas koleszterin-szintet, a fizikai tevékenység hiányát, az idegességet, a dohányzást és az elhízást sorolja fel.

   „Vagyis, ha az átlagos alkalmazott esetében négy kockázati tényező fennáll, az négyszer 2,4 százalék csökkenést jelent az illető termelékenysége tekintetében”, állítja a professzor.
 
  Ez pedig azt jelenti, hogy a rossz életvitel és a fizikai egészségi állapot nagymértékben rontja munkaerőnk értékét. Ez egy általános probléma a nyugati világban, bár az USA valószínűleg egy kicsit rosszabb helyzetben van, mint ahol mi tartunk.”
 
Ideális helyzet

   Az emberek azt mondják, hogy azért nem sportolnak, mert nincs rá idejük. Hosszabb a munkanapjuk, tovább tart a munkahely és az otthon közötti utazás és általában nincs elég idő a sportra és a hobbira, illetve az úgynevezett kikapcsolódási tevékenységre.

   Emiatt pedig, természetesen, megnő az elhízás veszélye. A mozgáshiány, a gyors és könnyű élelmiszer-beszerzési lehetőségek, valamint a gyorséttermek kínálata az egész környezetet, ahogyan a szakma nevezi, „elhízásra hajlamosítóvá” teszi.

   Az ideális helyzet az, hogyha valaki olyan dolgokkal is foglalkozik, amelyek nincsenek kapcsolatban a munkájával és a családjával, élete legfontosabb ügyeivel. Úgy tűnik azonban, ma még messze nem tartunk ott.

   Dr Lang véleménye szerint a válasz egy ilyen egyensúly kialakításában rejlik.
 
   „A vállalkozások próbálkoznak ennek az egyensúlynak a megteremtésével és győzködik alkalmazottaikat ennek hasznosságával kapcsolatban. Végül mégis oda jutunk, hogy a munkaidő egyre hosszabbá válik. Ma már Ausztráliában az egyik leghosszabb - ha nem a leghosszabb - munkaidő a jellemző.

A tanulmány végső következtetése az, hogy 10 éves időszakot vizsgálva az egészségügyi állapot tekintetében vannak kedvező folyamatok. Összességében azonban az intézményrendszernek azon kell dolgoznia, hogy a munkahelyeken jobb idegállapotot biztosító körülmények alakuljanak ki.


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ausztrália munkavállalói idegesek és kövérek .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector