Startlaphoz Csatlakozz!

„A női munkaerőben vannak megfelelő kapacitások”

Közmunkásból napszámos?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. június 15. hétfő, 07:21

Napszámosokként is alkalmazhatnák a jövőben a közmunkásokat egy törvénymódosító javaslat szerint. A Belügyminisztérium a tervezetet azzal indokolja, hogy ezzel a közfoglalkoztatottak nagyobb hányada jut munkalehetőséghez, a munkáltatók pedig könnyebben jutnak szezonális munkaerőhöz – írja az mno.hu.

  A villányi borvidéken napi 4000-5000 forintot kap egy napszámos. A közmunkások alkalmazása valószínűleg olcsóbb lenne, de a szőlőműveléshez hozzáértés is kell. „Most, hogy olcsóbb lenne, nem is az a lényeg, hanem az, hogy milyen munkát végeznek. Mert ha kárt tesznek a szőlőben, akkor nincs értelme, hogy olcsóbban jöjjenek el. Akkor inkább drágább embereket hozunk, de azok értsenek a szőlőmunkához” – mondta Mayer Márton villányi borász.
 
  A hegyközségi tanács titkára arra számít, hogy a kisebb borosgazdák a szezonális munkát közmunkásokkal végeztetik majd el. „Pozitív lehet a termelők szempontjából, hogyha lehet egyfajta átmenet, illetve átjárás a két munkatípus között, ha szabad így mondani. Az a fontos, hogy sikerüljön megtalálni azokat a csatlakozási pontokat, ami fontos lehet a szakmai munkát illetően, illetve sikerüljön megtalálni azokat a munkavállalókat, akik tényleg érdemben el tudják végezni ezt a mezőgazdasági munkát” – fogalmazott Nagy Gergely.
 
  Villány polgármestere azt mondja, hogy a közmunkások egy részét az önkormányzat nem tudja nélkülözni. „Villány szempontjából muszáj nekem azt tenni, hogy elsősorban a város tisztán tartása és a turizmus megfelelő részére legyenek ott emberek, de azt gondolom, hogy a női munkaerőben vannak megfelelő kapacitások, akiket megfelelő képzéssel a szőlőben nagyon jól lehetne alkalmazni” – nyilatkozta Takáts Gyula.
 
  A belügyminiszter törvénymódosító javaslata szerint májustól októberig lehetne mezőgazdasági idénymunkát végeztetni álláskeresőkkel vagy közmunkásokkal. A névsort a polgármesterek állítják majd össze a gazdák kérésére. Ha a listán szereplők nemet mondanak az ajánlatra, vagy ha idő előtt otthagyják a szezonális munkát, büntetésből három hónapra kizárják őket a közfoglalkoztatásból.

Forrás: mno.hu


 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunkásból napszámos?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector