Startlaphoz Csatlakozz!

Zsákutca a program

Vágyálom a stabil állás a közmunka után

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 10. péntek, 13:37

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmánya alapján csalfa remény a kormány szándéka, hogy a közmunkával vezetik vissza az állástalanokat a munka világába. AZ MTA szerint az idén 270 milliárd forintba kerülő programból alig minden kilencedik embernek sikerül állást találnia, a többség azonban nem tud kiszakadni a közmunkából, s minél több időt tölt el benne, annál nehezebben lép ki belőle – írja a sonline.hu.

  – Sajnos ez igaz – mondta Varga András, Várda polgármestere. – Főként a városoktól tíz kilométernél távolabbi kistelepüléseken élők nehezen lépnek át a munkaerőpiacra, ugyanis az utazás gondot jelent számukra. Amíg a cégek válogathatnak, hogy ugyanarra a munkára kaposvári embert vesznek fel, vagy vidékit, akinek fizetni kell a bejárását, addig értelemszerűen az előbbire voksolnak. Persze vannak pozitív példák, tőlünk egy varrónő vissza tudott menni a régi munkahelyére, ám a többség örül a közmunkának is.
 
  Várdán jelenleg huszonnyolcan dolgoznak a programban, mely 2002-ben indult meg a településen: az akkori első négy közmunkás ma is tagja a csapatnak...
 
 – A leginkább a szakmunkások tudnak lépni – tette hozzá a polgármester –, de ők sem helyben: néhányan találtak minimálbérnél jobban fizető állást, csak éppen külföldön vagy Budapesten.

  Az MTA kutatása szerint a közmunkások közül a fiatalok, az iskolázottabbak, a pályakezdők, a nők, a hat órában dolgozók esetében nagyobb az esély, hogy találnak normális munkát. A tanulmány megjegyzi: minél több időt tölt valaki a közfoglalkoztatásban, annál kevesebb az esélye, hogy elhelyezkedjen. Meglepő, hogy a kutatás szerint leggyakrabban a szakmunkás kerülnek vissza a közmunkából a közmunkába – a kormány a szakiskolai rendszer átalakításával éppen most próbál mind többeket a szakképzés felé terelni...

    Nehezíti az átlépést a munka világába, hogy a közmunka-programok jellemzően kötött idejűek, s ha valaki a projekt lejárat előtt lép ki belőle, később, ha úgy adódik, nehezebben kerül vissza, ezért sokan akkor sem mernek megkockáztatni egy normál állást közfoglalkoztatottként, ha éppen lenne rá lehetőségük.

  – Ez a kisebb gond – vélekedett Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere. – A mi esetünkben a távolság a visszatartó erő: ha ki is fizetik a bejárást a kaposvári cégek, a két műszakkal járó pluszköltségek, mint étkezés, ruha, elviszik a fizetés és a közmunkabér közötti különbséget.
A polgármester hozzátette, a faluban sokan élnek, akik a rendszerváltásig a nagy kaposvári gyárakban dolgoztak, az ottani munkákhoz szereztek képesítést, melyre ma nincs kereslet, s ezek a jellemzően ötven éves, vagy annál valamivel idősebb emberek már nem találnak állást maguknak.

  – Viszont ha helyben tudunk értékteremtő munkát adni, az egyben lehetőség is a közmunkásoknak – jegyezte meg Fentős Zoltán. – A zöldségtermesztő programunkban résztvevők például otthon is elkezdtek fólia alatt termelni, akik kőműves- vagy ácsmunkát végeznek, megismerik a legújabb technikákat, anyagokat, vagyis tulajdonképpen képzik magukat, s így nagyobb esélyük lesz elhelyezkedni, mint ahogyan erre több példa is adódott Sárdon.
A faluvezető úgy vélte, négy-öt év múlva lesz igazán látható haszna a közfoglalkoztatásnak, ugyanis felnő egy nemzedék, mely látja a szüleit dolgozni, így nekik is természetes lesz a munka.
 
Csak rövid ideig bírják egy helyen

  A hivatalos magyarázat szerint a közfoglalkoztatás lényege, hogy az emberek megtanulják, milyen dolgozni. Az MTA-kutatás viszont megállapította: a közmunkások 70-75 százalékának volt korábban legális, bejelentett, legalább minimálbért fizető munkája 17-20 hónapon át, vagyis éppen azért kerültek a közfoglalkoztatásba, mert nem találtak rendes állást a munkaerőpiacon. Ezek alapján a kutatók úgy vélik, az ilyen embereket vágyálom visszavezetni egy stabil állásba, mert az igazi munkaerőpiacon nem találnak ilyet. Az sem segít, hogy a közmunkások visszataláljanak a munkaerőpiacra, hogy többségük másoktól dolgozóktól elszigetelten dolgozik, s így nem is kerülnek kapcsolatba normál munkahelyekkel.

Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vágyálom a stabil állás a közmunka után.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector