Startlaphoz Csatlakozz!

Demográfiai szorítás

Így vonulnak nyugdíjba a magyarok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 08:21

Egy átlagos férfi 3,5 évvel, egy nő pedig 5,5 évvel idősebben megy nyugdíjba ma, mint a mélypontot jelentő 1998-as évben. Az eredményeket összevetve a „hivatalos nyugdíjkorhatárral” szintén látható, hogy a demográfiai szorításban a nyugdíjrendszer egyre következetesebb lett – olvasható a Portfolio oldalán.
  Még egy tavalyi tanulmányban bukkantunk azokra az adatokra, melyek a magyar férfiak és nők munkapiacról való kivonulását mutatják be. Gál Róbert, a Tárki vezető kutatójának számításai szerint 2013-ban átlagosan már a férfiak és a nők is közel 60 évesek voltak, amikor kiléptek a munkaerőpiacról. Nem volt ez mindig így, a 90-es években 56, illetve 54 év körül volt az átlagos kilépési életkor, jól látszik tehát az effektív nyugdíjkorhatár növekedése.

  Az alábbi ábrában ezeket az adatokat gyúrtuk össze a „hivatalos nyugdíjkorhatárral”. Mint látható, összességében mindkét vonal emelkedő, vagyis a tényleges és a hivatalos korhatár is nőtt. Vannak azonban érdekesebb időszakok, mint például a 90-es évek eleje, közepe, amikor a nyugdíjkorhatár stagnálása, emelkedése mellett az effektív korhatár még csökkent is. Ez a nyugdíjba vonulás szabályainak lazulásáról árulkodik.

   


   A hivatalos és a tényleges korhatár közötti különbséget a kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségek okozzák (szakmaspecifikus kivételek, rokkantnyugdíjazás stb.) Ez alapján azt állapíthatjuk meg, hogy a 2000-es évekig nőtt, majd csökkent a kétféle korhatár közötti különbség. 2013-ban már csak 2,5 év körüli különbséget tapasztalhattunk, amit az magyaráz, hogy a kedvezmények jelentős része kikerült a nyugdíjrendszerből, vagy a feltételei szigorodtak. Érdekesség, hogy 2009-ig a férfiak, azóta viszont a nők tudnak az általános korhatárból többet lecsípni a kedvezményekkel. Ugyanakkor a csökkenő trend mindkét nemre érvényes, vagyis az ilyen lehetőségek összességében mindenhol szűkültek. (Gyanítható, hogy a Nők40 program és az emelkedő nyugdíjkorhatár együttes hatása a következő években a nők esetében megfordítja ezt a tendenciát.)

  A következő évek korhatáremelése miatt a nyugdíjba vonulók száma alacsony lehet majd, hiszen az 1951 és 1957 közötti hét évnyi korosztály a korhatár emelkedés következtében csak tíz év alatt (2013-22 között) tudja elhagyni a munkapiacot. A fentiek alapján azt sejtjük, hogy a 2020-as évek elején az effektív korhatár a férfiak esetében 62 év fölé emelkedhet, a nőknél viszont 60 év körül maradhat.

  Egy kis módszertani megjegyzés a végére: a hivatalos nyugdíjkorhatár megállapítása nem is olyan egyszerű, mivel a nyugdíjkorhatárt születési idő és az életkor alapján határozza meg a törvény. Ebből elvileg könnyen ki lehet számolni, hogy normál esetben egy adott évben melyik korosztálynak kell nyugdíjba vonulnia, ám a korhatáremelések kissé megzavarják a dolgot. Az 1942-ben született nők például a fő szabály szerint 55 évesen, 1999-ben mehettek nyugdíjba, de az 1943-ban születettek már csak 57 évesen, 1999-ben. Na de akkor kik mentek nyugdíjba 1998-ban? (Természetesen a korhatár előtt vagy után nyugdíjba vonuló nők.) Az ilyen időszakokban az elméleti nyugdíjkorhatárt az előző és a következő év átlagaként határoztuk meg.

Forrás: Portfolio
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így vonulnak nyugdíjba a magyarok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector