Startlaphoz Csatlakozz!

Az egységes adattartalmú önéletrajz a hatékonyabb HR-tevékenységet támogatja

Új önéletrajz a közigazgatásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 09:42

A Kttv. újdonsága, hogy három személyi körre egységes adattartalmú önéletrajz kitöltését írja elő. Amennyiben a jelentkező hiányosan tölti ki önéletrajzát, a pályázat kiírója – a jogszabályra hivatkozva – elutasíthatja a jelentkezést.

    A Magyar Közlöny 2012. évi 32. számában kihirdetésre került a közszolgálati tisztviselők személyi irataira, a közigazgatási szerveknél foglalkoztatott munkavállalók személyi irataira és a munkaügyi nyilvántartásra, a közszolgálati alapnyilvántartásra és közszolgálati statisztikai adatgyűjtésre, valamint a tartalékállományra vonatkozó egyes szabályokról szóló 45/2012. (III. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet, amely 2012. március 23-án lépett hatályba, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) végrehajtási rendelete.

     A Kttv. egyik újdonsága, hogy három személyi körre egységes adattartalmú önéletrajz kitöltését írja elő. Ilyen, ún. közszolgálati önéletrajz benyújtására kötelezettek a közszolgálati tisztviselők [Kttv. 176. § (4) bekezdés], a személyügyi központ által működtetett toborzási adatbázisba jelentkezők és a közigazgatási szervek által lefolytatott pályázati eljárásban résztvevők [Kttv. 45. §]. A Rendelet 1. melléklete – a Kttv. felhatalmazása alapján – részletesen meghatározza azokat a kötelező és opcionálisan kitöltendő adatokat, melyeket a tisztviselőknek és a jelentkezőknek meg kell adniuk. Amennyiben a jelentkező hiányosan tölti ki önéletrajzát, a pályázat kiírója – a jogszabályra hivatkozva – elutasíthatja a jelentkezést.

     A közszolgálati tisztviselők – tetszőleges tartalommal és formában – eddig is kötelesek voltak önéletrajzot készíteni, amelyet a munkáltató közigazgatási szerv a tisztviselő személyi anyagában helyezett el. A minisztériumokban és a Miniszterelnökségen már 2011-ben bevezették az egységes önéletrajzot, most ez került kiterjesztésre a teljes (civil) közigazgatásra és a közigazgatásban elhelyezkedni szándékozókra. Az egységes adattartalmú önéletrajz a hatékonyabb HR-tevékenységet (toborzás, kiválasztás, előmenetel, életpálya-tervezés) támogatja. Mivel a Rendelet nem szól átmeneti időszakról, ezért a 2012. március 23-tól kiírt pályázatokra kizárólag ezzel az adattartalommal kitöltött önéletrajzzal lehet jelentkezni, illetve a már közszolgálati tisztviselőként dolgozóknak is haladéktalanul ki kell tölteniük az új típusú önéletrajzot.

     A 2241/2004/EK határozat (2004. december 15.) a képesítések és a szakmai alkalmasság átláthatóságának egységes közösségi keretéről (Europass) 5. cikke szerint az „Europass-CV lehetőséget ad az állampolgárok számára, hogy világos és átfogó módon nyújthassanak információt valamennyi képesítésükről és szakmai alkalmasságukról”. A Nemzeti Közigazgatási Intézet ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács által ajánlott Europass-önéletrajz és a Rendelet 1. melléklete alapján készített egy Önéletrajz sablont, amivel a közigazgatásba jelentkezőket szeretné segíteni. Kérjük, hogy a pályázati eljárások során és a toborzási adatbázisba való jelentkezéskor – az adatok strukturált és áttekinthető megjelenítése érdekében – ezt a mintát használják-írja a Nemzeti Közigazgatási Intézet portálján.

Forrás: orientpress.hu



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új önéletrajz a közigazgatásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector