Startlaphoz Csatlakozz!

Lengyelország

Több mint kétmillió munkanélküli

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 26. hétfő, 12:29

A munkanélküliség kivételével kedvező makrogazdasági adatokat tett közzé hétfőn a lengyel statisztikai hivatal, tavaly felgyorsult a GDP növekedési üteme, a kiskereskedelmi forgalom, a termelékenység és az ipari megrendelés-állomány pedig növekedett februárban.

    Februárban éves szinten 13,7 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,2 százalékkal nőtt Lengyelországban a kiskereskedelmi forgalom. Az éves adat gyengébb ugyan a januári 14,3 százaléknál, de jóval meghaladja az elemzők által várt 9,9 százalékot. A könyvek és sajtótermékek kivételével minden árucsoportban nőtt a forgalom, a vegyesáru-üzletek eladásai 33,9 százalékkal emelkedtek, a járműértékesítés 23,6 százalékkal bővült.

    Az új ipari megrendelések állománya 27,5 százalékkal volt nagyobb, mint 2011 februárjában, januárban csak 17,9 százalékos 12 havi növekedést regisztráltak. Havi összevetésben 10,3 százalékkal emelkedett a megrendelésállomány a januári 8,5 százalék után. Az év első két hónapjában az iparban 7,3 százalékkal nőtt a termelékenység.

    Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedvezőtlenül alakultak viszont a foglalkoztatottsági adatok. A munkanélküliségi ráta 13,5 százalékra emelkedett februárban a januári 13,2 százalékról. A regisztrált munkanélküliek száma 2,2 százalékkal emelkedett januárhoz képest, és elérte a 2,168 milliót.

    Ugyancsak hétfőn tették közzé a belföldi össztermék (GDP) múlt évre vonatkozó végleges adatokat. Ezek szerint tavaly az előző évhez képest 4,3 százalékkal nőtt a lengyel GDP, szemben a 2010. évi 3,9 százalékkal.

    A Bank Millennium elemzése szerint a februári adatok arra utalnak, hogy a lengyel gazdaság továbbra is jó ütemben nő. Erős lassulásra nem kell számítani - írja az elemzés, noha kiemeli, hogy a járműértékesítés gyors növekedése az igen alacsony bázisnak és az idei agresszív árleszállításoknak tudható be.

    A devizapiac főleg a kiskereskedelmi adatra reagált kedvezően, az euró jegyzése a 4,1597 zlotys napi csúcsról 4,1393-ra gyengült.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint kétmillió munkanélküli.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector