Startlaphoz Csatlakozz!

Május 1.

Az ukrajnai válság és a Krím elcsatolásának jegyében telt az ünnep Oroszországban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 02. péntek, 10:44

Az ukrajnai válság és a Krím elcsatolásának jegyében telt a munka ünnepe Oroszországban. Mintegy két és fél millió ember vett részt a szakszervezetek és a pártok rendezvényein. A moszkvai Vörös téren Oroszország és a Krím újraegyesítését, valamint Vlagyimir Putyin elnököt éltették a felvonulók, Szentpéterváron a demokratikus ellenzék Ukrajna mellett tüntetett.

    Szergej Csernov, a Moszkvai Szakszervezeti Szövetség elnöke azt hangoztatta a nagygyűlésen - amelyet 1991 után újra a Kreml falai mellett húzódó téren tartottak -, hogy „ma gyönyörű nap van! A Krím és Szevasztopol visszatértek Oroszországhoz, a szakszervezetek pedig visszatértek a Vörös térre!” 

    A moszkvai rendezvényen mintegy 100 ezer ember vett részt. A felvonulók békét és munkát követeltek, valamint Vlagyimir Putyint éltették. Amire azonban a BBC orosz adása szerint a Szovjetunió létezése idején tartott május elsejei felvonulásokon nem volt példa, most orosz páncélosokat formázó léggömböket is magasba emeltek az orosz zászlók mellett. 

    Mihail Smakov, az oroszországi független szakszervezetek szövetségének elnöke büszkén jelentette be Moszkva történelmi terén, hogy az ország több mint 1100 településén mintegy 2,5 millió ember ünnepelt ezen a napon. 

    Csak Moszkvában nyolc május elsejei felvonulást tartottak. A kommunisták mintegy 2500-an a hagyományok szerint a Kaluzsszkaja téri Lenin szobortól a Vörös térhez közeli Tyeatralnaja téren álló Marx-szoborig vonultak. Elnökük, Gennagyij Zjuganov gratulált a krími lakosoknak, amiért régiójuk csatlakozott Oroszországhoz, dicsérte Putyint, egyszersmind élesen bírálta a NATO-t és a jelenlegi kijevi hatalmat. Azt mondta: „az amerikaiak és a NATO-sok a szláv nép szívébe akarják szúrni a kést. Bérenceik, öt náci miniszter uralkodik Kijevben, de mi nem engedünk nekik!”

    A másik orosz parlamenti ellenzéki erő, az Igazságos Oroszország párt hívei a szakadár kelet-ukrajnai városokat, köztük Szlovjanszkot, Donyecket és Luhanszkot támogató plakátokkal vonultak fel Moszkvában. 

    Mindeközben nem messze a Vörös tértől, a Tverszkaja utcán hatalmas ukrán nemzeti színű plakáttal, ukrán himnuszt énekelve vonuló tüntetők közül négy embert lefogtak az OMON, az orosz karhatalom emberei. Az általuk terjesztett röplapon az állt: Elég a birodalom növeléséből és a Szovjetunió feltámasztásából! A tiltakozók szerint „amíg a testvéri ukránok egyesülni tudtak és hatalmas áldozatok árán kivívták szabadságukat az istentelen hatalomtól, a diktátornak elkötelezett oroszok nem látják és nem akarják látni saját országuk bajait”. A tüntetőket előállították, de később elengedték a rendőrségről. 

    Szentpéterváron Ukrajnát támogatva vonultak fel a demokratikus ellenzék képviselői, köztük a Jabloko párt hívei. A háborúellenes menet a város központi utcáján, a Nyevszkij proszpekten haladt, népszerű ukrán rockegyüttesek dalaira. A résztvevők nemcsak Ukrajna, hanem Oroszország nyugat felé közeledését is követelték.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az ukrajnai válság és a Krím elcsatolásának jegyében telt az ünnep Oroszországban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector