Startlaphoz Csatlakozz!

Nyolcmillióan maradhatunk?

Tovább fog zuhanni az ország népessége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 14. hétfő, 11:33

 2011 és 2060 között a legoptimistább, magas termékenységgel számoló előrejelzés is közel 1,4 milliós veszteséget jelez Magyarországon – írja a Világgazdaság.

Magyarország népessége csökken
 
   Magyarországon 1981 óta – egyetlen év, 1992 kivételével – minden évben csökkent a népességszám, a jövőre vonatkozóan pedig minden számítás további visszaesést mutat – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából, amit a Népesedési világnap alkalmából állítottak össze. 2011 és 2060 között a legoptimistább, magas termékenységgel számoló előrejelzés is közel 1,4 milliós veszteséget jelez.
 
   A jelenlegi alacsony termékenységhez (1,34-os teljes termékenységi arányszám 2012-ben) képest az egyes hipotézisek ugyan némiképp javuló tendenciával számolnak (az alacsony termékenységi változat esetében is 1,45-dal), ez azonban valószínűleg nem képes majd kompenzálni az elöregedő népesség-összetételből következő magasabb halálozást.
 
Közép-Európa vesztes lesz
 
  Európában a következő mintegy 70 évben az államok több mint felében várható népességnövekedés, az Európai Unió egészét tekintve ez azonban valószínűleg csak csekély mértékű többletet jelent majd. A demográfiai folyamatok vesztesei valószínűsíthetően elsősorban a közép-kelet-európai országok, valamint Portugália és Görögország lesznek, esetenként 30 százalékot meghaladó népességcsökkenéssel. Számszerűen a legnagyobb növekedés az Egyesült Királyságban (több mint 21 millió fő) és Franciaországban (13,2 millió fő) feltételezhető, amiben fontos szerepe lehet, hogy mindkét állam a fő bevándorlási célterületek között szerepel. A népességfogyást tekintve Németország lesz a legrosszabb helyzetben, várhatóan komoly, közel 17 millió fős csökkenéssel kell szembenéznie a következő évtizedekben az Eurostat számításai szerint.
 
A világ népessége növekszik
 
   Jelenleg a Föld lakossága már a 7 milliárd főt is meghaladta és tovább emelkedik, bár a növekedés üteme csökken, elsősorban a termékenység terén tapasztalható visszaesés miatt. A jövőre vonatkozó előreszámítások természetszerűleg nagy bizonytalanságot hordoznak magukban, ugyanakkor jól jelzi a népesedési kérdések fontosságát, hogy a világ népessége – már a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint is – ötven év múlva több mint 10 milliárd lesz, 2100-ig pedig várhatóan négyszeresére nő 1950-hez képest – írja a KSH.
 
Átrendeződés
 
   Napjainkban Ázsiában él a világ népességének 60 százaléka, mintegy 4,3 milliárd ember, ez az arány azonban a jövőben feltehetően csökkenni fog Afrika javára. Az afrikai kontinensen 1 milliárdról 4 milliárdra nőhet a lakosságszám a század végéig, ezzel 15 százalékról közel 40 százalékra emelkedne e földrész részesedése a népességben. A növekedés mértéke eddig is ezen a kontinensen volt a legnagyobb, az elmúlt hat évtized során a lakosság száma 4,5-szeresére emelkedett. Ugyanezen időszakban Európa népessége is növekedett (mintegy 35 százalékkal), ugyanakkor globális részesedése mégis csökkent és az 1950. évi 22 százalékos arány 2010-re 10 százalékra süllyedt, 2100-ig pedig 6 százalékra mérséklődhet.
 
A lakosság öregszik
 
  A demográfiai helyzet alakulását alapvetően meghatározza a termékenység: jelenleg az országok több mint 40 százalékában a reprodukciós szint alatt van a teljes termékenységi mutató, és ez az arány a közepes termékenységi modell szerint több mint 90 százalékra változik majd 2100-ra, azaz az országok túlnyomó többségében a nők nem szülnek majd annyi gyermeket, amennyi biztosítja, hogy a következő generációban is helyettesítsen minden nőt egy lány. Az alacsony születésszám és a várható élettartam jelentős kitolódásának köszönhetően egyre öregebb korösszetételű lesz a világ népessége. Ennek következménye, hogy a halálozási arányszámok – Afrika kivételével – mindenhol emelkedni fognak a prognózisok szerint. A lakosságszám országok, földrészek szerinti alakulására, eloszlására hatással lehet a nemzetközi vándorlás is, az előrejelzések harmadik tényezője. Ez tekinthető a legbizonytalanabb komponensnek, mivel a gazdasági folyamatok változása és az egyes országok vándorlási közpolitikája rövidtávon is számottevően befolyásolhatja a migrációs magatartást.
 
  A Föld népességének növekedésével párhuzamosan várhatóan egyre nagyobb mértékű lesz az elöregedés. A statisztikai hivatal jelentése szerint 1950 óta 5 évet nőtt a medián életkor, míg 2100-ra várhatóan közel megkétszereződik. Ez a folyamat legkevésbé Afrikát érinti, a magasabb termékenység és az alacsonyabb várható élettartam miatt. A 2010-es adatok alapján a „legöregebb” földrész Európa volt, az ENSZ előreszámításai alapján ez azonban megváltozik és a század végére Afrika kivételével az összes kontinensen hasonlóan, 45 év körül alakul a medián életkor.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tovább fog zuhanni az ország népessége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector