Startlaphoz Csatlakozz!

Százmilliárdos lehetőség

Több mint tízezer it-állás betöltetlen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 31. vasárnap, 07:33

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban becslések szerint 350 és 500 milliárd forintnyi forrás juthat majd informatikai fejlesztésekre Magyarországon. A szakemberhiány viszont egyre aggasztóbb méreteket ölt az ágazatban – írja a Világgazdaság.
 
  Bár pontosan még nem lehet tudni, hogy mekkora összeg jut majd a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban Magyarországon informatikai projektekre, becslések szerint 350 és 500 milliárd forint között lehet majd a lehívható forrás. Figyelembe véve, hogy a teljes hazai it-piac az idén lépheti át első alkalommal a hétszázmilliárd forintos határt, ez az összeg, illetve annak felhasználása meghatározó hatással lesz a szektor következő néhány évére.
 
   Az eddig megismert kormányzati szándékok, illetve a nemzeti infokommunikációs stratégia alapján körvonalazódnak azok a területek, ahol olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek számottevő megbízásokat jelenthetnek a közeljövőben a piaci szereplők számára. A stratégia egyik kulcseleme a szélessávú internet elérés biztosítása az ország teljes területén, ami az alapját jelentheti az egyéb digitális szolgáltatások használatának is. A tervek szerint 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető lesz legalább 30 Mbit/s-os letöltési sebességű internet kapcsolat.
 
   Erre építve szorítanák vissza a digitális írástudatlanságot – a célkitűzés az, hogy 2020-ra 20 százalék alá csökkenjen a világhálót soha nem használók aránya -, terjesztenék el az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat és fejlesztenék az e-kereskedelmet. Ez utóbbi kapcsán a cél, hogy 2016-ra a lakosság 50 százaléka vásároljon online, és mivel tavaly már 3,4 millióan vettek valamit az interneten, nem tűnik irreálisnak ez az elképzelés.
 
   A nemzeti infokommunikációs stratégia rámutat egy érzékeny pontra is, amely már most is hatással van az informatikai szektorra, azonban a közeljövőben akár komoly gondokat is okozhat. A dokumentum ugyanis foglalkozik az egyre fenyegetőbb szakemberhiánnyal is, és megfogalmazza azt a célkitűzést, hogy 2020-ra 20 százalékkal növeljék a felsőfokú infokommunikációs technológiai (IKT) oktatásban résztvevők számát. Ez azért is kulcsfontosságú, mert jelenleg Magyarországon több mint 12 ezer pozíció van az it-szektorban, amit fel kellene tölteni.
 
Összefogás a digitális munkahelyekért
 
  Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke, Laufer Tamás június végén jelentette be, hogy a szervezet felvállalja az európai szintű „Összefogás a digitális munkahelyekért” kezdeményezés koordinációját. A feladat jelentőségét mutatja, hogy ha a most üres több mint 10000 munkahelyet sikerül betölteni, az évente körülbelül 150 milliárd forintnyi GDP növekedést jelenthet. Az IVSZ elnöke szerint az informatikának köszönhetően megvalósul a gazdaság digitális transzformációja, és it-munkahelyek további tízezrei jöhetnek létre a következő évtizedben.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint tízezer it-állás betöltetlen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector