Startlaphoz Csatlakozz!

Tíz százalékkal nőtt egy év alatt a pénzügyi vagyon

Gazdagodik a lakosság?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 08. hétfő, 09:13

A válság kitörése óta a lakosság rengeteg hitelt fizetett vissza, a megtakarításait pedig félretette. A bankbetétek az alacsony kamatok miatt már nem olyan kedveltek, az állampapírokat és a befektetési jegyeket vásárolják a kisbefektetők – írja a Világgazdaság.

   A pénzügyi válság kitörése óta folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Az idén félévkor 26390,8 milliárd forintnyi vagyona maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendőben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévő nettó vagyon értéke.
 
   A gyors gyarapodásnak két oka van. Az egyik az, hogy a háztartások a válság elmélyülése óta jóformán minden hónapban nettó hiteltörlesztők voltak. Az adósságuk legfeljebb a forint gyengülése miatt nőtt átmenetileg. A lakosság kötelezettségei 2010 közepén voltak a csúcson, akkor csaknem 11,5 ezer milliárd forint volt a tartozásuk. Ez négy év alatt alig 9 ezer milliárd forintra olvadt, vagyis hatéves mélyponton áll. A kötelezettsége zöme bankhitel, ezen belül a hosszú lejáratú kölcsönök dominálnak. 

   Miközben a meglévő kölcsönöket szorgosan törlesztették a háztartások, a megkeresett pénzt is igyekeztek megfogni. A megtakarítások is növekedtek az utóbbi években.
 
   A lakosság pénzügyi eszközeinek volumene a félév végén már megközelítette a 35500 milliárd forintot ez 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. A pénzügyi eszközök gyarapodása az utóbbi két évben gyorsult fel, különösen egyes értékpapírok tekintetében.
 
  A bankbetétek közül a folyószámlabetétek volumene durván megemelkedett a kamatcsökkentések hatására. A lekötetlen számlapénzek összege már 2500 milliárd forint fölött van, vagyis egy éve alatt 20 százalékot emelkedett. A készpénzállomány is gyorsan nő, 2815 milliárd forintnyi van a háztartásoknál, ez csaknem 18 százalékos növekedés a múlt év közepe óta. Az egyéb – például lekötött – betétek viszont rohamosan fogynak, 2007 ősz óta nem látott szinten vannak.
 
   A lekötött betétek helyett az alternatív megtakarításokat részesíti előnyben a lakosság. Az elmúlt három-négy évben megduplázódott például a háztartási értékpapírszámlákon lévő hitelpapírok volumene főleg a lakossági állampapír-vásárlásoknak köszönhetően. Jelenleg már 3 ezer milliárd forintnál is több hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tartanak a háztartások. A részvény jellegű befektetések közül a befektetési alapok a legkedveltebbek. A háztartások állománya lassan megközelíti a 3800 milliárd forintot, ez éve szinten 28, kétéves távlatban 73 százalékos növekedést jelent. A tőzsdei részvények viszont nem keltették fel tartósan a háztartások érdeklődését, az állomány enyhén csökkent is az utóbbi években. A nem tőzsdei részvények és egyéb tulajdonosi részesedések volumene viszont stabilan növekszik.
 
   A hosszabb távú megtakarításoknál is lassú stabil gyarapodás figyelhető meg. A nyugdíjpénztári tartalékok mennyisége 1320 milliárd forint felé közelített, az életbiztosítási díjtartalékoké pedig átlépte az 1700 milliárd forintot június végén.
 
A forint is mozgatja a vagyont 

   A válság kitörése óta háromszor fordult elő, hogy a lakosság nettó pénzügyi vagyona ideiglenesen csökkent. Ennek oka mindig az volt, hogy a forint gyengülése miatt megnőttek a hitelállományok. Ez történt a 2008 végén és 2009 elején tapasztalt pénzügyi összeomlás idején.
 
   Szintén szegényebbek lettek a háztartások a 2010-es választások után, amikor politikusi nyilatkozatok hatására gyengülni kezdett a forint. 2011 harmadik negyedévében következett még be csökkenés a nettó pénzügyi vagyonban, ez volt az az időszak, amikor bejelentették a végtörlesztést, ami szintén forintgyengüléshez és Magyarország leminősítéséhez vezetett.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gazdagodik a lakosság?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector