Startlaphoz Csatlakozz!

Brutális kivonás a középfokú képzésből

Szakmunkásba a gimisekkel: pedagógussztrájk jöhet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 04. kedd, 13:27

Brutális kivonás a középfokú képzésből: szakiskolákba, de inkább szakközépiskolákba küldenék a gimnazisták felét, csökkentik az állami támogatásokat, ezzel bebetonozzák a szegényebb családokat. A szakszervezet kiakadt – olvasható a hir24.hu oldalán.
 
   Két legyet üt a kormány a középfokú képzés jövőre esedékes átalakításával: rengeteget spórol és megvalósítja azt az Orbán Viktor által is sokat emlegetett közhelyet, hogy nem kell ide nyafogó, semmihez sem értő diplomássereg, amikor nincs egy tisztességes szakember az országban. A kormányfő szavaival ez így hangzik: „Nekünk be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. A gimnáziumot is csak akkor érdemes elvégezni, ha onnan egyetemre fogunk menni. A valóságnak úgy kellene festenie Magyarországon, hogy egy jó szakmunkásképző intézetben megszerzett szakma biztosabb megélhetést nyújt, mint egy csak általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó oktatási intézményben elvégzett időszak.”
 
  „Távlati cél a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevők arányának növelése és a gimnáziumi létszám korlátozása” – pontosította Czomba Sándor államtitkár Orbán szeptemberi szavait, hozzátéve, hogy a gimnáziumokban főleg a felsőoktatásra készítik majd fel a tanulókat. A szülő- és pedagógusszervezeteket már a koncepció is felháborította, hát még a megvalósítás. Utóbbi a jövő évi költségvetés számai szerint a következőképpen néz ki: a kormány százmilliót szeretne spórolni a középfokú képzésen, a szakközép- és szakiskolákat tehát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból (Klik) átvezényelte a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy ezentúl az tartsa fenn őket, továbbá kitűzte, hogy a jövőben csak feleannyi diák járjon gimnáziumba, mint most. Jelenleg 128 ezer gimnazistája van az országnak, nagyjából ugyanennyien járnak szakközépiskolába és 54 ezren szakiskolába.
 
  Azon túl, hogy ez önmagában hatalmas, több mint százmilliárdos megtakarítást jelent (várhatóan iskolákat zárnak be, vonnak össze, tanárok tömegeit bocsátják el), a kormány 30, illetve 70 százalékra csökkenti a magán- és az alapítványi iskolák költségvetésének állami részét. Az egyházi iskolák továbbra is megkapják az eddigieket, így várhatóan több lesz belőlük (legalábbis ami a gimnáziumokat illet), mint állami – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatón.
 
   A kormány szándéka tehát, hogy a szakközepekbe, szakiskolákba terelje a gimnazisták felét. Azt egyelőre nem tudni, hol és hogyan lesz hely nekik, de még itt is lehet majd spórolni, például úgy, hogy visszaállítják a képzést a mostani hat helyett az 1993 előtti négy évfolyamra, azaz az érettségi felkészítést a szakma tanulása mellé kell majd besűríteni, a gyerekeknek tehát aligha lesz esélyük emelt szintű vizsgát tenni és még nyelvvizsgát is szerezni – idézi a PDSZ Szüdi János oktatási szakértőt. Ha egyáltalán elvégzik az iskolát. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint évente tíz-tizenkétezer tizenhat éven felüli tanuló kerül ki az iskolarendszerből végzettség nélkül. Többségük a szakképző iskolákból, például a fegyelmező jellegű szándékos buktatás miatt. A szociológusok, közgazdászok szerint még ennél is nagyobb lehet a baj, ha tényleg visszaszorítják a gimnáziumi oktatást.
 
   Az például egyszerűen nem igazi, hogy egy tisztességes szakember jobban keres, mint egy „fölöslegesen túlképzett” diplomás. A 8 általánost végzettek havi átlagkeresete 125 ezer forint, a szakmunkásoké 167 ezer forint, a diploma nélküli érettségizetteké pedig 227 ezer forint – sorolja a tavaly előtti adatokat Kézdi Gábor közgazdász a Defacto blogon. Az érettségizettek előnye tehát behozhatatlan a munkaerőpiacon. Ráadásul, ahogy idősödik egy-egy generáció, annál távolabbra sodródnak egymástól: a szakmunkások egyre kevesebb, az érettségizettek egyre több lehetőséghez jutnak az évek múlásával. Azzal, hogy a kormány ezt a vonalat erőlteti és ezzel akadályozza a társadalmi mobilitást, gyakorlatilag szegénységbe küldi a családokat – összegez Kézdi.
 
   Azt már tényleg csak mellékesen említjük, hogy Magyarország tizennégy éve a Lisszaboni Szerződésben kötelezettséget vállalt, hogy például az élethosszig való tanulás lehetőségével segít versenyképessé tenni az uniót. A szakszervezet szerint ehhez képest most tudatosan duzzasztják a leszakadó réteget és értékelik le a tudást. A PDSZ most a képviselőknél lobbizik, hogy ne fogadják el a költségvetést. Ha nem sikerül, először az utcára mennek, aztán összeül a sztrájkbizottság.

Forrás: hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakmunkásba a gimisekkel: pedagógussztrájk jöhet.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector