Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal:

A foglalkoztatók többsége nem tartja be a munkaügyi szabályokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 16:06

Munkaügyi jogsértéseket és munkavédelmi szabálytalanságokat tárt fel a foglalkoztatók többségénél a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az év első kilenc hónapában végzett vizsgálatai során - derült ki a NMH honlapján közzétett jelentésből.

    A tájékoztatás szerint a munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött és a foglalkoztatók 69 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, tavaly ez az arány 67 százalék volt. A munkaügyi felügyelőségek 3081 vállalkozásra szabtak ki munkaügyi bírságot, összesen 455,535 millió forint összegben. A legtöbb bírságot, 155,935 millió forintot az építőiparban tapasztalt szabálytalanságok miatt szabták ki.

    Az NMH jelentése szerint a munkaügyi jogsértések leggyakoribb formája a feketefoglalkoztatás: a jogsértéssel érintett munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatták munkaszerződés és bejelentés nélkül. A tavalyi év hasonló időszakához képest nőtt a feketemunkások aránya, különösen az építőipari vállalkozásoknál, 28-ról 37 százalékra. Az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 8 százaléka jutott a mezőgazdasági ágazatra, ami a 2013. évi azonos időszakban mért 4 százalékos arányhoz képest 2014-re meghatározó növekedés - írja a NMH. A vendéglátásban a tavalyi évhez képest jóval kisebb mértékű volt a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, 13-ról 9 százalékra csökkent a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya.

    Munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrzött 13 586 munkáltató 83,9 százalékánál tapasztaltak az ellenőrök, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as év azonos időszakában regisztrált 82,4 százalékhoz képest - írja az NMH.

    Munkavédelmi bírság kiszabására az esetek 3 százalékában, 494 alkalommal került sor, 133,356 millió forint értékben.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A foglalkoztatók többsége nem tartja be a munkaügyi szabályokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector