Startlaphoz Csatlakozz!

A kasszák mind több ügyfele kezdett el újra tagdíjat fizetni

Nem bízzák az államra a nyugdíjukat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 09:10

Magánnyugdíjpénztáruk megszüntetésétől tartva a kasszák mind több ügyfele kezdett el újra tagdíjat fizetni. A pénztárak szerint a fenntartható működéshez ez önmagában még kevés, a szabályozás átalakítására is szükség van – olvasható a Népszabadságban.

  A magán-nyugdíjpénztári tagok nem szeretnék, ha megtakarításukról az állam gondoskodna. Amióta nyilvánosságot kapott, hogy a kormány megszüntetné azon kasszákat, amelyeknél a tagdíjfizetők aránya nem éri el a 70 százalékot, a tagok a korábbinál jóval nagyobb arányban járulnak hozzá a pénztárak működéséhez.
 
  A négy kasszából a Budapestnél és a Szövetségnél úgy fogalmaztak, hogy az utóbbi hetekben érezhetően nőtt a fizetési hajlandóság, utóbbinál hozzátették, hogy a tagdíjfizetők aránya az elmúlt napokban 30 százalékra, míg a működéshez adománnyal hozzájárulóké 15 százalékra ugrott. A pénztárak az említett 70 százalékos arányt is elérhetőnek tartják: abban bíznak, hogy akik eddig kitartottak mellettük, nem engedik elveszni a megtakarításuk.
 
  A Budapestnél felvetésünkre megjegyezték: amennyiben arra lesz szükség, előírják a kötelező tagdíjfizetést. A Horizontnál megkeresésünkre annyit mondtak, hogy a tagok most a korábbi hónapokban tapasztalt többszörösét fizetik be adományként. A negyedik kasszától, az MKB-tól lapzártánkig nem érkezett válasz kérdéseinkre.
 
   A tagdíjfizetéssel a „hivatalból” induló végelszámolást ugyan elkerülhetik a magánnyugdíjpénztárak, a működés azonban ettől még nem válik fenntarthatóvá. Hosszabb távon az segítené a kasszák működésének fenntartását, ha beolvadhatnának az önkéntes nyugdíjpénztárakba – mondták hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottságában a Szövetség, az MKB és a Horizont magánpénztárak vezetői – az MTI beszámolója szerint.
 
  Váradi Péter, a Horizont elnöke szerint nem racionális 60 ezer emberért fenntartani egy magán-nyugdíjpénztári szabályozást, ezért a vagyon kezelését olyan szervezeteknek kell átadni, ahol nagyobb a működési biztonság; ez az önkéntes pénztári rendszer. Hasonlóan vélekedett Kutiné Csurgai Ágota is, a Szövetség ügyvezetője és az MKB részéről Lehoczky László ügyvezető is.
 
   A pénztárak vezetői szerint hiába emelné a törvényjavaslat jövőre a jelenlegi 0,9-ről 2,5 százalékra a tagdíjból a működésre fordítható keretet, a fenntartható gazdálkodásra ez nem elég. Ezer forint befizetésből így is legfeljebb 25 forint mehet a költségekre. A tagdíjak nagyobb része pedig a megtakarításokat gyarapítja – szükségtelenül, hiszen 2010 novembere óta a magán-nyugdíjpénztári tagok is teljes állami nyugdíjra jogosultak, míg a megelőző időszakra az időskori járadék negyedét elvileg a korábbi befizetések fedezik.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem bízzák az államra a nyugdíjukat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector