Startlaphoz Csatlakozz!

Végelszámolás várhat az intézményekre, ha a tagság nem fizet

Néhány száz forint lesz a tagdíj a magánnyugdíjpénztáraknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 05. hétfő, 11:43

Minden magánnyugdíjpénztárnál döntöttek a küldöttek az idei kötelező tagdíj mértékéről az év utolsó napjaiban – írja a Világgazdaság.

   A legkisebb tagdíj a Budapestnél lesz, ott mindössze 200 forintot kell havonta kötelezően befizetni a tagoknak. A kliensek választhatnak, hogy az évi 2400 forintos minimális összeget havonta, negyedévente vagy évente egy összegben kívánják-e átutalni. A pénztárnál korábban nem volt tagdíj, sőt támogatást sem kértek az ügyfelektől, azóta viszont, hogy bejelentették, végelszámolás várhat az intézményre, ha a tagság nem fizet, 50 százalék fölé nőtt a tagdíjat fizetők aránya – közölte az intézmény a Világgazdasággal.
 
  Az MKB Magánnyugdíjpénztár közgyűlésén is volt szó a tagdíjakról. Az intézmény honlapján olvasható beszámolós szerint az eseményen megállapították, hogy a Pénztár magán ágának hosszú távú működése csak a tagság tagdíj- és működési célú adomány fizetési hajlandóságának jelentős növelésével alapozható meg. Az MKB-nál korábban ezer forint volt a havonta elvárt kötelező tagdíj – ez volt az egyetlen pénztár egyébként a négy közül, ahol tagdíjat kellett fizetni. A pénztár a közgyűlési javaslat szerint továbbra is ezer forintos tagdíjat és hasonló összegű adományt vár havonta az ügyfeleitől.
 
  A Szövetség már december első felében, még a pénztárakat végelszámolással fenyegető törvény kihirdetése előtt megtartotta a közgyűlését, ahol 400 forintos kötelező havi tagdíjat írtak elő, emellett évente 5 ezer forintos adományt várnak a tagoktól. A piacvezető Horizont Magánnyugdíjpénztár is megtartotta a közgyűlését december 30-án, ők azonban eddig nem közölték, milyen összegű tagdíjat és támogatást írtak elő. Annyit lehet tudni a korábbi közleményeikből, hogy ők is vegyes rendszerben gondolkoznak, tehát részben a tagdíjakból elvonható részlet mellett adományokból is finanszíroznák a hosszú távú fennmaradásukat. Korábban negyedévente 3 ezer forintos működési célú adományt kért a pénztár.
 
   A magánnyugdíjpénztárak az idén a korábbi 0,9 helyett a befizetett tagdíjak 2,5 százalékát fordíthatják majd a működésükre, emellett a korábbi 0,2 helyett a vagyon 0,4 százalékát költhetik vagyonkezelésre. Ezzel együtt is az egyik legolcsóbb megtakarítási forma marad a magánnyugdíjpénztár, olcsóbb az önkéntesnél is, ahol ezek a limitek jóval magasabbak, a befizetett tagdíjak 6 százaléka vonható el a működésre, a vagyonkezelési díj maximum pedig 0,8 százalék.
 
   Ezt azonban a pénztárak nem mindig használják ki teljes mértékben. A Magyar Nemzeti Bank most közzétett adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztári szektor egészére számított teljes díjterhelés mértéke 14 év alatt 1,97 százalékról 0,85 százalékra csökkent. 2013-ban az egyes pénztárak értékei 0,16 és 1,63 százalék között szóródtak, többnyire a pénzügyi háttérintézménnyel nem rendelkező, valamint a munkáltatói hátterű pénztáraknál volt az átlagosnál kisebb a díjterhelés. A teljes szektorban a legolcsóbb intézmény a 195 taggal rendelkező Lilly Nyugdíjpénztár volt, a legnagyobb díjterhelést pedig a mindössze 33 fős tagságú Officiumnál mérték. A legnagyobb hazai önkéntes nyugdíjpénztárnál, az OTP-nél ez a mutató 2013-ban 0,85 százalékos volt, vagyis megfelelt a piaci átlagnak.
 
Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Néhány száz forint lesz a tagdíj a magánnyugdíjpénztáraknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector