Startlaphoz Csatlakozz!

Aki valamilyen pénzügyi támogatást szeretne, kezdeményezze regisztrált munkanélkülivé válását

Megszűnik a méltányossági ápolási díj

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 08:12

Márciustól teljesen megszűnik a méltányossági ápolási díj, emiatt több ezer család kerülhet bajba. A beteg rokonaikat ápoló hozzátartozóknak eddig az állam fizette ezt a támogatást. Az ápolási díj helyett az önkormányzatok más jogcímen támogathatják a szóban forgó családokat, de ehhez az állam már nem ad pénzt. Saját forrása pedig nem lesz erre az önkormányzatok döntő többségének – olvasható a 168 órában.

  A méltányossági ápolási díj összege havonta 23 600 forint. Magyarországon jelenleg 10 ezer ember döntött úgy, hogy szakápoló helyett saját maga látja el beteg családtagjait. Az ápolás szolgálati időként beszámít a nyugdíjba, és egészségbiztosítás is jár utána. Márciustól mindez megszűnik, onnantól csak az alanyi jogú ápolási díj marad, méltányossági nem lesz többé.
 
   Ha valaki továbbra is saját maga szeretné családtagját ápolni, már nem kap érte pénzt, sőt, havi 6810 forint egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetnie.
 
   A főváros XIX. kerületében 140 ember kap jelenleg méltányossági díjat – hangzott el az RTL Klub híradójában. Az állam évente országos szinten 20 milliárd forintot költött erre a támogatásra. A pénzt azonban március 1-től már az önkormányzatoknak kell kigazdálkodnia, így most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy milyen más módon tudják támogatni a családokat.
 
   „Azt tanácsoljuk, hogy aki valamilyen pénzügyi támogatást mégis szeretne, az kezdeményezze a regisztrált munkanélkülivé válását” – mondta az RTL Klubnak Vinczek György, a XIX. kerület polgármestere. Hozátette, vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne a közmunkarendszer részévé tenni a hozzátartozók otthoni ápolását.
 
  Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár korábban azt mondta az RTL Klubnak, hogy az önkormányzatok kérhetnek segítséget az államtól. Szerinte egy 30-35 milliárdos keret áll majd a rendelkezésére annak a mintegy 3000 önkormányzatnak, amelynek nincs fedezete ilyesmire.
 
   Március 1-től a lakásfenntartási és az óvodáztatási támogatás is, és méltányossági közgyógyellátást sem lesz kötelező adni.
 
Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszűnik a méltányossági ápolási díj.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector