Startlaphoz Csatlakozz!

ILO:

2,1 millió munkahelyet teremthet az Európai Bizottság beruházási programja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 29. csütörtök, 08:47

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tanulmánya szerint több mint 2,1 millió munkahelyet lehet teremteni az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker 2018-ig szóló három éves beruházási programjával.

    Az ILO „Foglalkoztatás-orientált Európai Beruházási Stratégia” címet viselő tanulmánya szerint a 315 milliárd eurós köz- és magánberuházások meg tudnák erősíteni Európa versenyképességét és segítenének a foglalkoztatási válság megoldásában. A program sikere azonban annak pontos megtervezésén múlik.

    Az ILO kutatási igazgatója Raymond Torres szerint a program "a vállalati beruházások, a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésével jól kiegészíti az Európai Központi Bank (EKB) legutóbb bejelentett monetáris politikai intézkedéseit". A munkanélküliség számottevő csökkentéséhez azonban a beruházási programba nagy arányban be kell vonni a magánszektor beruházásait is, elsősorban a munkahelyteremtésben élenjáró kis- és középvállalatok részéről. A programnak emellett nagy hangsúlyt kell helyeznie a munkanélküliségben az unión belül tapasztalható nagy eltérések kezelésére.

    A programot minőségi munkahelyek teremtésére és kiegyensúlyozott reformokra összpontosító hosszú távú foglalkoztatási stratégia keretében kell végrehajtani.

    A beruházási programnak egy ingatag lábakon álló és nagy egyenlőtlenségekkel terhelt európai foglalkoztatási helyzetet kell rendeznie. A munkanélküliségi ráta átlagosan 10 százalék körül van, közel 3 százalékponttal a globális válság 2008-as kitörése előtti szint felett. Ráadásul a munkanélküliek fele már több mint egy éve nem volt alkalmazásban és kiemelkedően magas a nők és a fiatalok körében.

    A munkanélküliségben nagy területi eltérések tapasztalhatók, Dél- és Közép-Európa egyes részein az arány kiemelkedően magas. 2014 harmadik negyedévében Spanyolországban 23 százalék, Görögországban 25 százalék feletti volt az arány. Három évvel ezelőtt mindkét országban nyolc százalékos volt a munkanélküliség.

    A munkanélküliség kezelésében új megoldásokat kell keresni - hangsúlyozza az ILO tanulmánya, rámutatva, hogy 2007 és 2013 között a nagy munkanélküliséggel sújtott országok alig a harmadát kapták csak az Európai Beruházási Bank beruházásainak. A magánszektor beruházásai pedig éppen a legnagyobb válságban lévő országokban a legkisebbek. A beruházásokat a munkahelyteremtő stratégia szempontjából leginkább hatékony területek felé kell átirányítani.

    Az ILO dokumentuma kiemeli a döntéshozatali és törvényhozási folyamat felgyorsításának a szükségességét is annak érdekében, hogy a program végrehajtását már 2015 közepén meg lehessen kezdeni. Kiegyensúlyozott, fenntartható és hiteles megoldásra csak a kormányok, a munkaadók, valamint a munkavállalók szervezeteinek együttműködésével lehet jutni - szögezi le az ILO tanulmánya, hangsúlyozva egyúttal a nemzeti és a határokon átívelő párbeszéd és együttműködés fontosságát is.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2,1 millió munkahelyet teremthet az Európai Bizottság beruházási programja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector