Startlaphoz Csatlakozz!

Ötven százalék önrész kell

Lakástámogatás: fontosak a részletek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 30. péntek, 09:41

Ötven százalék önrészre is szükségük lehet azoknak, akik élni szeretnének a júliusban életbe lépő otthonteremtési kedvezménnyel, amelyre akár hárommillió forintot is lehet kapni. Utólagos támogatásra előre vállalt gyermek esetén lesz lehetőség – derül ki a kormány honlapján lévő anyagból.

   A gyermekek számától, valamint a lakás méretétől függően akár hárommillió forint támogatást is lehet igényelni az új lakástámogatási program keretében. A júliusban kezdődő, vissza nem térítendő állami segítség új lakás vásárlása vagy építése mellett használt lakás vásárlására, valamint a meglévő ingatlan bővítésére is lehetőséget ad. Az állami támogatás célja, hogy a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz. Így aki a feltételeknek megfelel, gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphat a felsorolt célokra.
 
 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett részletekből kiderül, a támogatást meglévő vagy előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Meglévő gyermeknek számít a születendő gyermek is a terhesség 24. hete után, ezt orvosi igazolásokkal kell alátámasztani. A dokumentumokat a gyermek születését követően hatvan napon belül kell benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatás összegét vissza kell fizetni.
 
   Fontos tudnivaló, hogy a támogatást utólag nem lehet igényelni, vagyis ha most vásárol valaki ingatlant, a kedvezményt visszamenőleg nem kérheti, mivel azt a vételár részeként utalják. Utólagos támogatást csak az kaphat, akinek utólag születik gyermeke, vagyis legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette. Emellett pedig az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel, vagy az építkezés még nem fejeződött be. Előbbinél a támogatás a hitel csökkentésére fordítható, utóbbinál pedig az építkezéshez használható fel.
 
   Az Emmi tájékoztatásából kiderül, ha meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermekre szeretnénk kérvényezni, akkor házastársi kapcsolat szükséges, valamint a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. élet-évét. Egy vagy két gyermek születését lehet majd vállalni, függetlenül a meglévő gyermekek számától. Előbbi 4, utóbbi 8 év alatt „teljesítendő”. A határidőt az adásvételi szerződés dátumától, s a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.
 
   A támogatás igénylésének határideje építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt lesz. További kritérium, hogy építés vagy bővítés esetén a munkálatokat öt éven belül be kell fejezni, ezt legfeljebb egy évvel lehet meghosszabbítani, az építési engedély pedig 2008. július 1-jénél nem lehet régebbi.
 
   Az építés, bővítés költségvetésének minimum hetven százalékát számlával kell igazolni, a számlák keltezése építésnél az építési engedélyt maximum hat hónappal előzi meg, bővítésnél ez a támogatás kérvényezése utáni lehet. Az állam tíz évig szerepel majd a tulajdoni lapon, ez idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható. Vásárlásnál a támogatást a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, s csak akkor, ha az önerőt már felhasználták. Korszerűsítés esetén a támogatás maximális összege a bekerülési költség ötven százaléka, vagyis a szükséges összeg felével az igénylőnek rendelkeznie kell.
 
   A kedvezmény összegét befolyásolja a gyermekek száma, az ingatlan hasznos alapterülete és energetikai besorolása is. A leírtak szerint hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkélyt, a lodzsát, a teraszt, a tornácot, a tárolóhelyiséget, a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget. Ami a támogatás összegét illeti, a gyermekszámtól függően van egy minimális és egy maximális alapterület, utóbbi minden esetben 160 négyzetméter. Ezen kívül új lakás vásárlása, valamint építés esetén a lakás négyzetméterára nem haladhatja meg 300 ezer forintot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 ezer forintot). Használt lakás vásárlása esetén az ár legfeljebb 350 ezer forint lehet. Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár régiónként és a település nagyságától függően eltérő, így míg Közép-Magyarországon a felső határ 23–35 millió forint, az Alföldön és Észak-Magyarországon legfeljebb 25 millió forint lehet.
 
   A júliustól élő támogatást annál a hitelintézetnél lehet kérvényezni, amelyik a lebonyolítását vállalja. Tehát nem kötelező minden pénzintézetnek ezzel foglalkoznia, jellemzően a nagyobb bankoknál, takarékszövetkezeteknél lesz erre lehetőség. Fontos, hogy a támogatás nem hitelhez kötött, vagyis önmagában is lehet kérni, ekkor az elbírálás díjköteles. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor az értékbecslésért, valamint az egyes helyszíni szemlékért (építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) kell fizetni. Ha hitel is szükséges hozzá és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel, és csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a bank hitelképesnek minősített minket. A hitelt és az állami kedvezményt két különböző banktól is lehet igényelni, ebben az esetben a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lakástámogatás: fontosak a részletek .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector