Startlaphoz Csatlakozz!

Két eltérő nyilvántartási és elszámolási módszer

Szabadság készenléti jellegű munkakörökben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 17. péntek, 08:07

A munkáltató 2013. augusztus 1-től – naptári évre szóló választása szerint – a munkavállalók szabadságát egyenlőtlen munkaidő-beosztásban (munkaidőkeret, elszámolási időszak) vagy munkanapban, vagy órákban adhatja ki, és tarthatja nyilván. Ez a két eltérő nyilvántartási és elszámolási módszer közötti különbség különösen szemléletes eltérésekhez vezethet, amennyiben a munkavállalók foglalkoztatására nem általános teljes munkaidőben (8 óra) kerül sor – írja a munkajog.hu.

  Általánosnál hosszabb napi munkaidő megállapítására kerülhet sor – a felek megállapodása alapján – a készenléti jellegű munkakörökben. Ilyen jellegű a munkakör, ha a munkavállaló a feladatainak jellege miatt – hosszabb időszak alapulvételével – a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés – különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel – a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár. A gyakorlatban ilyen munkakör például a portás, biztonsági őr, esetleg karbantartó stb.
 
  Ekkor a munkaszerződés szerinti napi munkaidő legfeljebb napi 12 órára emelhető. A hosszabb teljes napi munkaidőre a munkavállalónak ugyanannyi – az egyenlő bér elve szerinti – munkabér jár, mint az általános teljes napi munkaidőben dolgozó munkavállalónak, függetlenül attól, hogy a munkaidő mértéke eltérő. Így például a munkavállalót a napi 12 órás munkaidő teljesítése esetén illeti meg a minimálbér, vagy éppen a garantált bérminimum. Ezen túlmenően a készenléti jellegű munkakörökben – írásbeli megállapodás alapján – lehetőség van arra, hogy a munkavállaló napi beosztás szerinti munkaideje akár a 24 órát is elérje.
 
  Tegyük fel, hogy a munkavállaló beosztás szerint 24 óra munkavégzést követően 48 órát pihen, és a szabadsággal érintett munkahét beosztása a következők szerint alakul, és az adott évben 20 munkanap szabadság illeti meg:
 
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
24 óra szabadnap szabadnap 24 óra pihenőnap pihenőnap 24 óra
 
  Amennyiben a munkavállaló ezen a héten szabadságon van, és a szabadságot munkanapokban számoljuk el, az a következők szerint alakul:
 
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
szabadság szabadság szabadság szabadság pihenőnap pihenőnap pihenőnap
12 óra 12 óra 12 óra 12 óra pihenőnap pihenőnap 12 óra
 
  Azaz, munkanapos elszámolás esetén a munkavállaló számára a hét minden napjára – kivéve a pihenőnapot és a munkaszüneti napot – a munkaszerződés szerinti napi munkaidőt (jelen esetben 12 órát) kell elszámolni, a munkavállaló munkaidő-beosztásától függetlenül, és ezzel párhuzamosan a munkavállalót megillető szabadság összesen 5 munkanappal csökken.
 
  A szabadság órákban történő elszámolása és nyilvántartása esetén első lépésben a munkavállalót megillető 20 munkanap szabadságot „át kell váltani” órákra, azaz a napi munkaidővel meg kell szorozni a munkanapok számát. Ebből jelen esetben 240 óra adódik. Az elszámolás pedig az alábbiak szerint alakul:
 
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
szabadság szabadság szabadság szabadság pihenőnap pihenőnap szabadság
24 óra 0 óra 0 óra 24 óra pihenőnap pihenőnap 24 óra
 
  Ahogyan a fentiekből kitűnik, az órás elszámolás során a munkavállaló a munkaidő-beosztásával azonos időre mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól, és szabadságát is ennek megfelelően kell elszámolni. A szabadnapokra 0 órát (gyakorlatilag ezen a napon a munkavállaló nem szabadságon van, hanem szabadnapját tölti, hiszen 0 órára menne szabadságra), míg a 24 órás beosztással érintett napokra pedig 24 órát kell figyelembe venni, így a munkavállaló éves szabadsága a hét végére 72 órával csökken.
 
   Természetesen mind a munkaidőkeretben beosztható órák számának meghatározásakor, mind a szabadság idejére fizetendő távolléti díj számításakor a fentebb meghatározott óraszámokat kell számolni. Így jelen példa szerinti esetben a munkanapos elszámolásban 60 órára, míg a második esetben 72 órára kell távolléti díjat fizetni; „cserébe” a munkavállaló szabadsága a második esetben nagyobb mértékben csökken.

Forrás: munkajog.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szabadság készenléti jellegű munkakörökben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector