Startlaphoz Csatlakozz!

„Megdöglünk ezért a kevés fizetésért”

Nővérek feketében

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 24. péntek, 08:30

Így jellemezték helyzetüket az ápolók, akik fekete pólóban végzik munkájukat. A térség egyre több egészségügyi dolgozója jelzi ruhájával vagy fekete szalaggal, milyen szomorú körülmények közt él – írja a kisalfold.hu.

  Az egészségügyisek fekete pólót viselő akciójaarra hívja fel a figyelmet, hogy az ápolók kevesen vannak és kevés a bérük. A legnagyobb közösségi oldalon számos kórházi alkalmazott csatlakozott a kezdeményezéshez, lefotózták magukat fekete ruhában vagy szalaggal és a képet feltöltötték az internetre. Szolidaritásukat fejezték ki hallgatók, magánorvosok, idős- otthonokban, szociális ágazatban, szakrendelőkben és külföldön dolgozók, mentők is.

  Több nővér Győrben is fekete ruhában dolgozott az elmúlt napokban. Néhányan név nélkül nyilatkoztak lapunknak, mert bármennyire elégedetlenek élethelyzetükkel, féltik állásukat. Elmondták, hogy hétfőtől vasárnapig dolgoznak, havonta két-három szabadnapjuk van. Szerintük jól jellemzi gondjukat, hogy tízből hat ápolónak sérvműtétje volt, gerinc- és csuklóproblémáik vannak, tíz- ből ötnek ráment a házassága a szakmájára és egyedül neveli gyerekét. Kevés férj viseli el ugyanis, hogy éjszaka, hétvégén is munkában vannak.
 
  Egy fiatalasszony elmondta, hogy egészségügyisként 120 ezer forintot kap kézhez havonta, abból 70 ezer az albérletre megy el. De ott van még a rezsi és a kisgyermeke, ezért másodállást sem tud vállalni. Már túl van egy komoly hasi műtéten, ami a munkaterhelésből adódott, pedig még alig múlt harmincéves. „A szlovák nővérek is rajtunk röhögnek, hogy ennyiért dolgozunk" – fogalmazott. Egy munkatársa főnővérként 110 ezret vihet haza, ezért havi 80 óra túlórát vállal. „Nem merünk műszak után hazavezetni, annyira fáradtak vagyunk, több baleset történt már szakmatársainkkal" – mondta.

  – Két-három ember munkáját végzi mindegyikünk. Ha az egyik beteg fuldoklik, a másiknak ágytál kell, muszáj a szakmai sorrendet tartani és csak elnézést tudunk kérni attól, aki a túlhajtottságunk miatt megalázó helyzetbe került. Táppénzre nem merünk menni, betegen, ha fáj valami, akkor is dolgozunk. A páciensek is hasonlóképp vannak ezzel, halogatják, hogy orvoshoz menjenek, ellátásra már csak nagybetegen kerülnek – mondta el egy másik ápoló.

  Dr. Suhainé Kovács Ilona, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) megyei elnöke leszögezte: a fekete pólós akciónak ugyanaz a célja, mint szervezetük törekvéseinek. „Sajnos tíz éve nem sikerült változást elérni az egészségügyisek fizikai terhelése, bérezése terén, de tárgyalunk a szaktárcával és most látunk reményt a helyzet javulására. A győri kórházban 1500 aláírás gyűlt össze a béren kívüli juttatásért, az ehhez hasonló megnyilvánulásokat már nem söpörheti szőnyeg alá a kormány" – mondta.
 
Véleménynyilvánítás szabályosan

  Az EDDSZ szerint az egészségügyben olyan feladatot is ellátnak a dolgozók, amelyek közben a fekete póló viselése joggal megtiltható, de például a védőruha alá a legtöbb esetben felvehető. A munkaadó nem korlátozhatja ok nélkül a munkavállaló véleménynyilvánítási szándékát, ezért a ruhára kitűzött fekete szalagot az egészségügyben dolgozók közül szinte mindenki viselheti munka közben.
 
Forrás: kisalfold.hu
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nővérek feketében .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector