Startlaphoz Csatlakozz!

A Policy Agenda kutatása

Több stadion árát vették ki a jóléti ellátásokból

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. máj. 27. szerda, 16:55

 A kormány büszke arra, hogy nő a gazdaság teljesítménye és folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem engedi el a nehéz helyzetben lévők kezét. A Policy Agenda kutatásából az látszik, hogy több stadion árát vették ki a jóléti ellátásokból többek között a nyugellátásokból és a munkanélküli segélyekből is – írja az Origo.

  A válság évében a központi költségvetés a GDP 15,9 százalékát költötte társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra. Egy évre rá még emelkedett is ezen támogatások aránya, már 16,1százalék jutott a családokra, nyugdíjasokra, munkanélküliekre, nehéz szociális helyzetben lévőkre. Az emelkedés egyik fő oka a válság hatására megnövekedett munkanélküliség volt.
 
   2016-ban a GDP 14,3 százalékra csökken a jóléti kiadások aránya. Ez 2008-hoz képest 1,6 százalékos esés, ami 560 milliárd forinttal kevesebbet jelent. Ha a 2008-as értéket tartotta volna az ország, akkor 2010 óta összesen 1 900 milliárd forinttal többet költöttünk volna a közösből a társadalmi jólét biztosítására.

A munkanélkülieken spóroltak a legtöbbet

  Arányait tekintve a munkanélküliek ellátásán spórolt a legtöbbet az állam. 2008-ban még a GDP 0,4 százalékát költötte rájuk, most ez 0,1 százalékra csökkent.
 
 De ugyanígy jelentős forráskivonás volt a nyugellátásokból, ami 10 százalékról 8,6 százalékra csökkent.

A családi pótlék hét éve stagnál

  A családi pótlékot befagyasztották. 2008 óta nem emelkedett az összege, ezért a növekvő GDP miatt most már csak a megtermelt nemzeti össztermék 1,5 százalékát fizetjük erre 2016-ban, míg 2008-ban ez 2 százalék volt. Amennyiben tartaná az állam a korábbi szintet, akkor most a családi pótlék, a gyes,a gyed, gyet összegét 33 százalékkal meg lehetne emelni.
 
   Amíg a szociális területen csökkenés volt 1,6 százalékponttal, addig az állam működésének a költsége 6 százalékról 8,4 százalékra nőtt GDP arányosan - derül ki a Policy Agenda számaiból. Arányait tekintve a sport és szabadidős tevékenységek, valamint szolgáltatások területén volt a legnagyobb arányú növekedés. 2008-ban a nemzeti össztermék 0,07 százaléka ment el erre, míg 2016-ban hétszer annyi, 0,5 százalékot szánnak erre.
 
Mi számít társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásnak:
- táppénz, anyasági ellátás
- ideiglenes rokkantsági juttatás
- nyugellátások
- munkanélküliek ellátása
- családi pótlék és a gyermekeknek járó juttatások
- szociális és jóléti intézményi szolgáltatások

Forrás: Origo


 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több stadion árát vették ki a jóléti ellátásokból.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector