Startlaphoz Csatlakozz!

Hogyan kell a vasutat szétverni?

A vasúti járatok megszűntetése miatt tiltakoztak Balasagyarmaton

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. április 03. kedd, 17:55

Lakosok, diákok, vasutasok, a környék polgármesterei, szakszervezeti vezetők tiltakoztak kedden Balassagyarmaton az ellen, hogy 34 vasúti járat szűnik meg a térségben.

    Mintegy 300-an vettek részt a nyugat-nógrádi város önkormányzata és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) által szervezett megmozduláson, amelyen többen megfogalmazták, hogy ettől a kormánytól nem ezt várták. A tiltakozó akción aláírásokat is gyűjtöttek a járatcsökkentések felülvizsgálatáért.

    Kotter József, a VSZ alelnöke azt mondta: 25 éve senki nem tudott összerakni olyan programot, ami arról szólna, hogy a magyar vasút fejlődik, és arról sincs terv, hogy 10 múlva mi lesz.

    Az alelnök kifogásolta, hogy a környéken élőket, a polgármestereket, a Vasutas Települések Szövetségét, a vasútnál dolgozókat, a szakszervezeteket sem kérdezték meg, hogy szükség van-e a vasútra, március 9-én a médiákból tudta meg az ország, hogy 49 vonalon több mint 400 vonatjárat szűnik meg.

    Kotter József barbarizmusnak nevezte, hogy „több mint 160 éves vasutat akarnak szétverni részleteiben".

    Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere hangsúlyozta, mindig minden járatcsökkentő elképzeléssel kapcsolatban konstruktívak voltak. Elmondta: levélben kérte Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárt a menetrend felülvizsgálatára.

    Többen hiányolták a tüntetésről a balassagyarmati és szécsényi körzet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőit, a polgármester ezért azt is bejelentette: Balla Mihály és Nagy Andor szintén az államtitkárnak írt levélben  tesz javaslatot a járatszám visszaállítására.

    Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a vasút nem csak sínpár, de kiút a szegénységből, és ha elzárják a falvakat, ezzel a megélhetést szűkítik. A vasút családokat is összekötő társadalmi érték, ne találja ki senki, hogy ezt elveszik tőlünk - mondta.

    Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvezető alelnöke merényletnek nevezte, „amit a térségben élők ellen a mostani kormányzat elkövet", és amit a szaktárca évközi menetrend-módosításnak nevez. Úgy vélte, a 34 járat megszüntetésével az itt élők életminőségét rontja le a kormányzat.

    Szabó Tibor (Fidesz-KDNP), Ipolytarnóc polgármestere emlékeztetett, hogy 2007. november 7-én a Balassagyarmat-Szécsény-Ipolytarnóc vasútvonali szárny tervezett bezárása ellen kellett tiltakozniuk, és öt év elmúltával „ismét tarkólövés előtt áll (...) a mellékvonal személyszállítása".

    A Vasutasok Szakszervezete felhívására közel száz levélben írták meg a 49 vonal mentén élők, hogy milyen hátrányokat szenvednek el a döntés miatt, ezekből többet is felolvastak a tüntetésen. A résztvevők „Járatritkítás: póruljárat", „Valóság és ígéret", „Szárnyvonal 2012", „Magyarország nem csak a budapestiekből áll" feliratú táblákat tartottak. A „Kormányprogram: vidékiek vasútja 2012" feliratú transzparens lovas kocsikat ábrázolt.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vasúti járatok megszűntetése miatt tiltakoztak Balasagyarmaton.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector