Startlaphoz Csatlakozz!

Külföldi sajtó Magyarországról

A Német és osztrák lapok, valamint a romániai Krónika hazai eseményekről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 30. péntek, 14:40

Németországban a Die Zeit című liberális hetilap az európai jobboldal és az iszlám kapcsolatát elemezve kitért a Fidesz és a Jobbik iráni kapcsolataira, a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap és a Berliner Zeitung baloldali lap pedig beszámolt a kecskeméti Mercedes-gyár felavatásáról és a Schmitt-ügyről, amelyről a Financial Times Deutschland című üzleti lap is írt pénteken.

     A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Schmitt-üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet csütörtöki szerkesztőségi cikkére utalva kiemelte, hogy "már a Fidesz is" bírálja a köztársasági elnököt, noha a párt kedden még azt közölte, hogy az ügyet lezártnak tekinti. Reinhard Olt, a Schmitt-től meg kell vonni a doktori címet című beszámoló szerzője megjegyezte: a köztársasági elnök "mostanáig nem látott okot a lemondásra", és a kisdoktori értekezését elemző bizottság szakvéleményében "saját álláspontjának megerősítését látta".

    A Berliner Zeitung a Magyar elnök elveszíti csalárd módon szerzett doktori címét címmel számolt be az ügyről röviden, megjegyezve, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése "meglepetés", mert a bizottság nem kérte a doktori cím megvonását.

    A Financial Times Deutschland hírügynökségi beszámolón alapuló, a Magyar elnök elveszíti doktori címét című beszámolójában kiemelte, hogy az "Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló Magyar Nemzet a lemondást ajánlotta Schmittnek".

    A FAZ a kecskeméti Mercedes-üzem felavatásáról szóló cikkében megjegyezte, hogy a 800 millió eurós gyárépítési projekt az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon. A szerző, Michaela Seiser írásában hozzátette, hogy Magyarország nemcsak a Mercedes számára fontos, hanem a Volkswagen-csoportnak is, mindenekelőtt azért, mert egy magyar szakmunkás alig harmadannyit keres, mint egy németországi kollégája.

    A Berliner Zeitung rövid beszámolójában kiemelte, hogy Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója Kecskeméten jelentette be, hogy a társaság minden idők legjobb első negyedévére számít.

    A Die Zeit hetilapban Stephan Grigat osztrák szakértő az európai jobboldal és az iszlám kapcsolatáról ír Ellenségem és barátom címmel. Grigat a Fidesz, illetve a Jobbik Iránhoz fűződő kapcsolatát elemezve azt írta, hogy "a Fidesz ugyan együttműködési szándékot mutat az EU-nak és az IMF-nek, ugyanakkor a Nyugat-ellenes és antiliberális retorikára helyezi a hangsúlyt". Hozzátette: "félő, hogy ez a Jobbik megerősödéséhez vezet, mert a Jobbik hitelesebben képviseli ezt az irányvonalat". A Jobbik megerősödése pedig hosszú távon arra vezethet, hogy "az antiszemitizmus lesz a magyar külpolitika vezérfonala" - vélekedik a szerző.

    A vezető osztrák lapok is beszámoltak Schmitt Pál doktori címének visszavonásáról.

    A Die Presse című vezető osztrák konzervatív napilap szerint a szakértői bizottság keddi jelentésében sok megfigyelő arra irányuló kísérletet látott, hogy mentőövet dobjanak az elnöknek. A csütörtöki "drámai fordulat" mutatja, tévedésnek bizonyult, hogy az ügy lekerült a napirendről. A jelek szerint most a Fidesz hajlik arra, hogy a lemondást sugallja az államfőnek - írta Peter Bognar. "Így vagy úgy, az ügy újabb csapás az EU-szankciók által már erőteljes csapásokat elszenvedő kormánynak" - jegyezte meg.

    A Der Standard, a vezető osztrák liberális lap szintén a Fideszen belüli véleményváltozásról ír, szembeállítva egymással Selmeczi Gabriella nyilatkozatát és a Magyar Nemzet írását. A végső döntés Orbán Viktor kezében van - írta a tudósító, Gregor Mayer, megjegyezve, hogy Schmittet 2010-ben Orbán Viktor kifejezett kívánságára emelte a fideszes parlamenti többség a legfőbb állami hivatalba. A szerző hozzátette: Orbán választása már akkor sem volt minden vitán felül álló a párton belül.

    A Kurier című lapot az államfő lemondást elutasító magatartása Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi német védelmi miniszterre emlékeztette:"Ő kitartó védekezése ellenére végül mégis lemondott, miután plágium miatt megvonták tőle a doktori címét". A kormánypárton belül is egyre hangosabb szemrehányások érik az általuk kinevezett államfőt, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben az elnök sérthetetlenségét hangsúlyozza - írta a lap.

    A Kolozsváron megjelenő Krónika című lap pénteki, "A szükséges lépés" című vezércikkében a szerző, Balogh Levente úgy ítéli meg, hogy a kisdoktori címének visszavonása után "az egyetlen, a Köztársasági Elnöki Hivatal méltóságának megőrzését szolgáló etikus lépés az, ha Schmitt Pál - elismerve a szikár tényeket - távozik hivatalából". A szerző szerint esetleges maradása joggal vonná támadások kereszttüzébe mind az őt támogató kormányoldalt, mind az országot és azt az üzenetet hordozná, hogy Magyarországot nem sikerült következmények nélküli országgá tenni: a mutyizás, a felelősség elkenése csak akkor aktuális, ha a balliberális oldalra vonatkozik.

    A vezércikkíró úgy véli, hogy a plágiumügy a határon túli állampolgárokat is érinti, hiszen visszahonosítási okiratukon Schmitt Pál aláírása szerepel. "Arra pedig, hogy a honosítási okiraton olvasható aláírás megőrizze értékét, most egy igazi, bátor tett szükséges Schmitt Pál részéről: valódi sportemberként ismerje be, hogy vétett, hogy ezúttal veszített. Nem csupán a saját, de az ország, a nemzet tekintélye múlik azon, hogy megteszi-e a szükséges lépést" - áll az erdélyi napilap vezércikkében.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Német és osztrák lapok, valamint a romániai Krónika hazai eseményekről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector