Startlaphoz Csatlakozz!

Teljes volt a káosz a közlekedésben

Általános sztrájk Spanyolországban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 17:45

A közlekedés minden ágát érintette a mai általános sztrájk Spanyolországban, amelyet a munkavállalók könnyebb kirúgását lehetővé tevő új szabályok miatt hirdettek meg.

    A munkavállalók közel harmada vett részt abban az általános sztrájkban, amelyek a spanyol szakszervezetek mára hirdettek meg - jelentette a BBC. A résztvevők aránya ennél nagyobb is lehet, legalábbis ezt sejteti, hogy a hét végén a kormányzó konzervatív Néppárt a várakozásoknál gyengébb eredményt el az az andalúziai tartományi választásokon. A kormány és a szakszervezetek megállapodása szerint a vasúti és a buszjáratok harmada, a belföldi és a külföldi légi járatok tizede indult el a munkabeszüntetés alatt.

    A demonstráció résztvevői a munkaügyi reformok ellen tiltakoznak - a sztrájk alatt tüntetések, felvonulások is lesznek -, amelyek könnyebbé és olcsóbbá teszik a vállalatoknak az alkalmazottak elbocsátását. Az egyik változás szerint a kirúgott dolgozók a korábbi 45 nap helyett csak maximum 33 napi bért kaphatnak minden egyes év után, amelyet lehúztak cégüknél.

Új kormány, új csomag

    A spanyol kormány holnap hozz nyilvánosságra a 2012-es költségvetést, amely a Fedea kutatóintézet szerint 64 milliárd, a Funcas tanácsadó cég szerint 55 milliárd euró megtakarítást tartalmaz majd. Része lehet a csomagnak, hogy a tartományokat egészségügyi és oktatási kiadásaik visszavágására kötelezik. Így kerülhetik el, hogy a kormány megszegje a novemberben hatalomra került Néppárt egyik legfontosabb választási ígéretét, miszerint az új központi kormány nem fogja csökkenteni az ezeknek a területeknek jutó forrásokat.

    Elemzők szerint ha a büdzsé zsugorítása a vártnak megfelelő lesz, az felgyorsíthatja a spanyol gazdaság hanyatlását, ami az adóbevételek elmaradásához vezethet s ezzel újabb megszorításokat tehet szükségessé.

Irány a görög út?

    Uniós és spanyol tisztviselők tegnap délután egyaránt tagadták, hogy Brüsszel a görög−ír−portugál segítséghez hasonló uniós támogatás igénybevételére ösztönözné a spanyol kormányt, ám háttérinformációk szerint Madridnak a következő hetekben döntenie kell a kinyújtott kéz elfogadásáról. A kormány egyik első intézkedéseként kötelezte a pénzintézeteket, hogy 50 milliárd euróval töltsék fel − az ingatlanpiaci boom idején nyújtott hiteleik egy részének elértéktelenedése miatt − kiürült trezorjaikat.

    Az El Mundo című lap magas rangú uniós forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Brüsszel három lehetőséget vázolt fel Madridnak a bankok feltőkésítéséhez szükséges forrás biztosítására. Eszerint vagy spanyol állami forrásokból, vagy magántőkéből, vagy európai támogatásból teremtheti elő a pénzt ehhez. Az újság nem nevezi meg forrását, de újságírók, akik részt vettek egy uniós tájékoztatón, megerősítették a Reutersnek, hogy Joaquín Almunia, az EB versenyügyekben illetékes biztosa vázolta fel ezeket a lehetőségeket.

    Almunia − aki egy korábbi spanyol szocialista kormányban miniszteri posztot látott el − azt is elmondta, hogy Mariano Rajoy kormányfőnek a következő hetekben el kell döntenie, melyik utat választja a három közül. Független elemzők szerint Madrid végül, valamikor még 2012-ben elkerülhetetlenül kénytelen lesz az EU-hoz fordulni, miután Spanyolország jó eséllyel kiszorul az államkötvénypiacról.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Általános sztrájk Spanyolországban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector