Startlaphoz Csatlakozz!

Fiatalok és nők fókuszban

Nagyot ugrott a munkanélküliek száma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. március 29. csütörtök, 09:59

A fiatalok foglalkoztatottsági esélye fokozatosan romlik. A 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát a nők húzták felfelé.

    A legfrissebb adatok szerint a foglalkoztattak létszáma 51 ezerrel haladta meg az előző évi szintet, így a 2011. decembere és idén február között átlagosan 3 millió 794 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, míg a munkanélküliek száma 100 ezer fővel 497 ezerre ugrott - derült ki a KSH csütörtöki munkaerő-piaci gyorsjelentéséből. A munkanélküliségi ráta 11,6 százalékra emelkedett.

A fiatalok foglalkoztatása még tovább csökkent

    A 15-64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 761 ezer fő volt, ami a fentivel csaknem egyenértékű, 50 ezer fővel több az egy évvel korábbinál. A korábbi időszakhoz képest mind a foglalkoztatott nők, mind a férfiak száma azonos mértékben emelkedett. 2011. december-2012. februárban a 15-64 éves férfi népességből 2 millió 16 ezren voltak foglalkoztatottak, 25 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában, s ezzel népességen belüli arányuk, 1,1 százalékponttal, 60,8 százalékra változott. A 15-64 éves nők közül a vizsgált időszakban 1 millió 746 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 25 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A nőket - 0,9 százalékponttal magasabb - 50,9 százalékos foglalkoztatási ráta jellemezte.

    A 15-24 éves foglalkoztatott fiatalok egyébként is alacsony létszáma az egy évvel korábbihoz képest 11 ezerrel, foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb, a munkával rendelkezők aránya 17,5 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves, illetve az idősebb 55-64 éves foglalkoztatottak száma azonban nőtt, előbbiek esetében 1,8, utóbbiak esetében pedig 0,5 százalékpontos foglalkoztatási rátajavulást eredményezve.

A nők emelték meg a munkanélküliségi rátát

    A munkanélküliség nemek szerint eltérően alakult. A munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta a nők esetében emelkedett, a férfiakra jellemző mutatók kismértékben javultak. A 15-74 éves férfi népességből 273 ezren voltak munkanélküliek, munkanélküliségi rátájuk egy év alatt 0,2 százalékponttal, 11,8 százalékra csökkent. A nőket a vizsgált időszakban 224 ezer fős, 11,3 százalékos munkanélküliség jellemezte, ami 0,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg.

    A munkanélküliek 16,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 28,3 százalékos munkanélküliségi rátája 1,8 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,6 százalék volt, egy év alatt lényegében nem változott. A munkanélküliek 45,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,4 hónap volt.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyot ugrott a munkanélküliek száma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector