Startlaphoz Csatlakozz!

Európai szociális modell

Le Monde: munkaerőpiaci reformok az Európai Unióban

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. március 28. szerda, 20:18

Általános sztrájk csütörtökön Spanyolországban, egy bajba jutott kormány Olaszországban, tüntetések Portugáliában és Görögországban; a tagállamok által a pénzügyi segítségért cserébe elfogadott munkaerőpiaci reformok jól láthatóan nem minden nehézség nélkül kerülnek elfogadásra Európában - írta szerdai összeállításában a Le Monde című francia napilap hírportálja.

    Miután nagyobb társadalmi feszültségek nélkül sikerült elfogadtatni a nyugdíjreformot, a tagállamok az „európai szociális modell" második pilléréhez nyúltak. A változás a munkavállalók helyzetét, a munkahelyek biztonságának mértékét, a bérszínvonalat, egyszóval mindent érintett, amely mindennapi és családi életüket, jövőbeni kilátásaikat befolyásolja.

    A lap összeállításában hangsúlyozta, hogy számos tagállam már véghezvitt ilyen reformokat az elmúlt években. Gerhard Schröder német kancellár például 2003-ban megreformálta a német munkaerőpiacot, amely a vezető európai gazdaság versenyképességének helyreállítását eredményezte. Az intézkedések ezen felül a részmunkaidős állások bővüléséhez s ezáltal a kisebb keresetűek helyzetének javulásához vezettek. A válság kirobbanásakor a többi közt Észtország, Szlovákia és Csehország lazított munkaerőpiaci szabályozásán.

    A négy déli európai országban - Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Görögországban - elfogadott reformokat, amelyek nehézségeket okoztak a kormányoknak, potenciális hitelezőik, vagyis a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió intézményei szorgalmazták. Március elsején 12 állam miniszterei, többek között David Cameron brit, Mario Monti olasz, Mariano Rajoy spanyol és Mark Rutte holland kormányfő készített ütemtervet a válságból való kilábalással összefüggésben, amelyben kiemelt szerepet kaptak a munkaerőpiaci reformok.

    A szóban forgó reformok leggyakrabban az elbocsátás feltételeit és rugalmasabb munkaszerződéseket érintik azzal a céllal, hogy a foglalkoztatást ösztönözzék. Mariano Rajoy első kormányzati lépésként a bankszektort célzó reformokat véglegesített, hasonló intézkedéseket tervez Hollandia, Ausztria és Szlovénia. Franciaország az elnökválasztás után csak nehezen tarthatja távol magát a fenti a tendenciától - vélte a Le Monde.  

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Le Monde: munkaerőpiaci reformok az Európai Unióban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector