Startlaphoz Csatlakozz!

Engedtek a szakszervezetek kérésének

Csúszik a minimálbér-kompenzáció

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. április 01. vasárnap, 05:58

A legutóbbi kormányülésen jóváhagyta a kormány a minimálbér emeléshez ígért támogatásokkal kapcsolatos előterjesztést, a nemzetgazdasági tárca szerint várhatóan már április második felében igényelhető lesz az érintett 11 ágazatban a dotáció. A vállalkozások arra számítottak, hogy már március, de legkésőbb április elején hozzájuthatnak a működésüket segítő pénzhez, de ebből május lesz, -[Napi Gazdaság / Szakszervezetek.hu információ].

    Minden bizonnyal bánják már a munkáltatói érdekképviseletek, hogy tavaly, a minimálbér emelésről szóló alkudozás során elfogadták a kormány inflációs prognózisát, majd azt, hogy engedtek a szakszervezetek kérésének, és a kormány által a kötelező bérelemek emeléséhez ígért állami támogatásért cserébe megállapodtak az idei legkisebb bérekről. A tárgyalások idején ugyanis még messze nem lehetett sejteni, hogy a 2013-ra a költségvetési törvényben előrejelzett 5,2 százalékos éves inflációt rezsicsökkentéssel erodálja majd a kabinet. Így végül az eredetileg az inflációkövetéshez nagyjából elégséges növelést még támogató munkáltatók a vártnál magasabb emeléshez járultak hozzá.

    Az szintén a megbánt döntések közé tartozhat, hogy a munkáltatók az egyszerűsítés jegyében a korábbi bérkompenzációtól eltérő új, és egyszerűbb eljárással szerettek volna hozzájutni az ígért támogatáshoz. Ha maradtak volna a fizetendő szociális hozzájárulásból visszatartható támogatás mellett, a bérkompenzáció eddigre bejáratott eljárásával már minden bizonnyal hozzájutottak volna az állami dotációhoz.

    A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának monitoring bizottságában azonban az a megállapodás született, hogy a 11 veszélyeztetettebb, összesen mintegy 260 ezer, a bérjegyzékekben minimálbéren, vagy garantált bérminimumon szereplő munkavállalót foglalkoztató ágazatban a munkahelyek megőrzése érdekében az állami támogatáshoz egyszerűsített eljárás keretében juthassanak hozzá a munkáltatók. A támogatott ágazatok közül például a kiskereskedelemben 90 ezer, az építőipar két érintett ágában - a speciális szaképítésben és az épületek építése terén - 40 ezer, az élelmiszergyártásban 30 ezer dolgozó bérét érinti az intézkedés. Emellett a textil-, a ruha- és a bőriparban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban, valamint a szálláshely szolgáltatásban, és a vendéglátásban járul hozzá a béremelés terheinek kigazdálkodásához a költségvetés.

    Ez lényegében azt takarja, hogy a munkaadók a munkaügyi központoktól a fél évre szóló támogatást egy összegben igényelhetik a statisztikai állományukban szereplők után, amellyel majd a fél év lejárta után el kell számolniuk, hogy valóban felhasználták-e a teljes összeget. Ehhez azonban egyrészt szükség volt egy végrehajtási rendeletre, másrészt a támogatás összesen mintegy 10 milliárd forintra becsült költségének átcsoportosítására a költségvetésben. Az utóbbihoz szükséges módosítást már benyújtották a büdzsé átírásához szükséges egyéb javaslatokkal együtt, és az Országgyűlés már meg is szavazta azt.

    A kormány azonban csak a szerdai ülésén hagyta jóvá a támogatásról szóló megállapodás végrehajtásához szükséges rendeletet, és az NGM közleménye szerint a jogszabályok hatályba lépését követően legkorábban csak április második felében tudják majd a támogatási kérelmeket beadni az illetékes munkaügyi központokhoz. A tárca szerint a folyamatos elbírálást követően várhatóan májustól juthatnak hozzá a kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér- és járulékköltségeinek fedezetére felhasználható támogatáshoz a vállalkozások. A felhasználásról egyébként a munkáltatóknak augusztus végéig kell elszámolniuk a munkaügyi központ felé.
Forrás: [Napi Gazdaság / Szakszervezetek.hu információ] 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csúszik a minimálbér-kompenzáció.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector