Startlaphoz Csatlakozz!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezte (FDSZ) 2012. június 14-i Küldöttértekezletének Állásfoglalása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. június 15. péntek, 11:29

  1. 2012-ben a felsőoktatási intézmények finanszírozása ismét tovább csökkent, egyes intézményeinkben oktatói-kutatói és nem oktatói munkakörökben csoportos létszámcsökkentésre is sor került, ezáltal feladataink jelentősen megnövekedtek. További létszám-leépítést a felsőoktatás már nem tud elviselni.
  2. Szolidárisak vagyunk az elbocsátott kollegáinkkal, mélyen átérezzük egyéni egzisztenciális gondjaikat. Ugyanakkor a felsőoktatás minőségi színvonalának megtartása emberfeletti energiát követel az egyre méltatlanabb körülmények között tovább dolgozó oktatóink, kutatóink és az oktatást közvetlenül segítő közalkalmazottainktól.
  3. Az elmúlt évben folytatódott a már négy éve tartó reálbércsökkenés a közszféra minden területén. A közalkalmazotti bértarifák 2008 óta nem változtak, és 2010-ben véglegesen megszűnt a 13. havi illetmény. A bértábla változatlansága nem csupán jelentős reálbér csökkenést jelent, hanem azt az elfogadhatatlan helyzetet eredményezte, hogy a 140 besorolási garantált illetmény kategóriának majdnem a fele (45%!) minimálbér vagy garantált bérminimum. A tagságunk meghatározó részét kitevő idősebb kollégáink reálbére - esetenként nominálbére – jelentősen csökkent, miután már a családi kedvezményt nem tudják érvényesíteni, bérük pedig nem éri el azt a szintet, hogy az egykulcsos adó előnyeit élvezhessék.
  4. A XXI. században alapkövetelmény a munkavállalókkal szemben a minél magasabb szintű tudás megszerzése, a továbbképzés, az önképzés, az átképzés. Ezeknek az összetett feladatoknak a megvalósítása csak színvonalas, biztonságos és nyugodt körülmények között mehet végbe. Ez a biztosítéka a munkaerőpiac eredményes működésének, ezek nélkül kiszolgáltatottakká válnak a munkavállalók, működésképtelenné válik a felsőoktatás.
  5. 2012-ben a két legfontosabb kérdéskör az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése, a jelentkezők szakcsoportok, valamint intézmények közötti elosztása, illetőleg a felsőoktatási fejlesztési pólusok kialakításának koncepciója volt. Mindkét témakör alapvetően érinti a felsőoktatásban dolgozók jelenlegi és jövőbeli helyzetét. Az FDSZ mindkét témakörben kérte a kölcsönös együttműködést, és továbbra is a leghatározottabban igényli a két témakörben a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását.
  6. Az FDSZ Küldöttértekezlete kiemelten fontosnak tartja, hogy a közszolgálati érdekegyeztető fórumokon mihamarabb kezdődjenek érdemi tárgyalások a 2013-as költségvetésről, ennek keretében a közszféra öt éves bérelmaradásának rendezéséről.
  7. Az FDSZ Küldöttértekezlete követeli, hogy az összes érintett részvételével kezdődjenek érdemi szakmai konzultációk a magyar közoktatási-, szakoktatási-, és felsőoktatási rendszer átfogó rendezését biztosító további jogszabályokról és a megfelelő szintű szükséges állami támogatásáról.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezte Küldöttértekezlete nevében:

Dr. Tőrös Szilárd elnök

Budapest, 2012. június 14.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezte (FDSZ) 2012. június 14-i Küldöttértekezletének Állásfoglalása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector