Startlaphoz Csatlakozz!

Öregedő társadalom

Nyugdíjra érett a baby boom nemzedék

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 22. vasárnap, 10:00

A válság mélypontja óta eltelt években nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, és csökkent a munkanélküliség, ugyanakkor makacsul magas és nőtt azok aránya is, akik sem nem alkalmazottak, sem nem munkanélküliek: nem keresnek munkát – írja a tozsdeforum.hu.

   A közgazdászok szerint – amint a Bloomberg ügynökség hírül adta – az okok változatosak lehetnek. Ha az emberek azért nem keresnek munkát, mert úgysem találnak, az arra vall, hogy a helyzet rosszabb, mint amit a többi munkaügyi statisztika sugall. Ám lehet, sokan azért nem keresnek munkát, mert nyugdíjba mennek, vagy továbbtanulnak: ez esetben nem olyan rossz az összkép.
 
Rengetegen mennek nyugdíjba
 
   A munkaképesek közül az állásban lévő vagy munkát kereső amerikaiak aránya meredeken csökkent a válság kezdetén, és azóta is rendkívül alacsony. Arányuk 66,4 százalékos volt 2007-ben, és idén áprilisban és májusban 36 évi mélyponton volt, 62,8 százalékon. A közgazdászok szerint válságos időkben ez nem meglepő, csakhogy a válság enyhülésével nem javult a helyzet. Valószínű, hogy a lehetséges okok mindegyik közrejátszik: a válság elhúzódott, a javulás szokatlanul lassú és kevés, munkát találni továbbra is kínkeserves.
 
   Ugyanakkor mostanában öregszik ki a második világháború utáni „baby boom” nemzedék. A születések száma az 1950-es években szerte a fejlett világban megugrott, és most ezek az emberek tömegesen mennek nyugdíjba is: több adat szerint a munkapiaci részvétel utóbbi kétévi csökkenéséből 80 százalékot tesz ki a nyugdíjba vonulás.
 
Felpörgött a munkavállalók száma
 
   Körülbelül 1965-től rohamosan nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, amikor a „baby boom” nemzedék kezdett megjelenni a munkapiacon, illetve a nők is mind többen igyekeztek állásba menni. A részvételi arány – az alkalmazottak és a munkát keresők aránya a 16 éven felüli lakossághoz képest – az 1965 előtti évtizedekben jellemzően 58-59 százalékos volt, majd 2000. januárban elérte eddigi csúcsát 67,3 százalékon. Azóta viszont a nyugdíjba vonulás gyorsult. Felmérések szerint mind több amerikai dolgozna szívesen 65 éves kora után is, de ők még mindig kisebbségben vannak. A munkaügyi statisztikák kivetítése szerint a munkapiaci részvételi arány 2022-re 61,6 százalékra apad az Egyesült Államokban.
 
Öregedő társadalommal néznek szembe
 
   Nem vitás, a fiatalabb munkaképesek eleve kevesebben vannak, mint az idősebbek, és a hatást növeli a lassan múló válság. A kérdés, amelyre a közgazdászok nehezen keresik a választ, az, hogy a kevesebb munkaerő valósága miként és mennyire változtatja meg a gazdaság erejének megítélését.
 
   Ha a kisebb részvételi arány miatt a gazdaság növekedési potenciálja – képessége – kisebb, mint a múltban, ez új érv a központi bankrendszer pénzpumpájának további működtetése, a munkahelyteremtés ösztönzése mellett. Ha viszont a növekedési potenciált nem rontja a kisebb részvételi arány, akkor a központi banki enyhítés csak az inflációt fogja növelni. Egy lehetséges harmadik út az, hogy a kevesebb alkalmazott összesen legalább ugyanannyi – tehát egyenként több – munkajövedelemben részesül, mint régebben a több alkalmazott: így a fogyatkozás ellenére szinten maradhat vagy nőhet a lakossági kereslet, ami a gazdasági növekedés alapja.
 
   Akárhogyan is, a közgazdászok ezentúl mindenképpen több figyelmet szentelnek a részvételi aránynak, miközben az újságok, a híradók egyelőre csak a foglalkoztatási és a munkanélküliség adatokat ünneplik.

Forrás: tozsdeforum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjra érett a baby boom nemzedék.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector