Startlaphoz Csatlakozz!

Szülői engedéllyel dolgozhatnak a fiatalok

Több szabadság és pihenőidő is jár a 18 éven aluliaknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 06. vasárnap, 09:26

A nyári szünidőben diákok tízezrei keresnek munkát, azonban sok fiatalnak még nincs tapasztalata, és nem tudják azt sem, hogy milyen jogok illetik meg őket. Hallani olyan esetekről is, amikor a munkavégzés eltér az előre megbeszéltektől, és sajnos arról is, hogy néhány munkaadó kihasználja a diákok tudatlanságát. Nem ritka, hogy túlórát rendelnek el a vállalatok, amit néha „elfelejtenek” kifizetni. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett a munkaszerződést mindig írásban kell megkötni, legkésőbb a munka kezdetekor – írja a Világgazdaság.
 
   Zempléni Kinga ügyvéd lapuknak elmondta, hogy általános feltételek szerint 16 évesnél idősebbekkel lehet csak munkaviszonyt létesíteni, azonban az iskolai szünet alatt azok a 15 évesek is dolgozhatnak, akik nappali képzésben vesznek részt. Kiemelte, a 18 éven aluliak foglalkoztatásához a szülő engedélye szükséges.
 
   A munkaviszony létesíthető közvetlenül a munkáltatóval vagy iskolaszövetkezeten keresztül. Ez utóbbi esetben a diák az iskolaszövetkezet tagja lesz, majd az iskolaszövetkezettel munkaviszonyt létesít. Az iskolaszövetkezet „kiközvetíti” a diákot a céghez, ahol a diák munkát végez. Sok multinacionális cég áll kapcsolatban iskolaszövetkezetekkel, ezért általában könnyebb ezeken a szövetkezeteken keresztül munkát találni.
 
   A 18 éven aluli munkavállalók foglalkoztatása esetén fontos eltérések vannak a nagykorú munkavállalókhoz képest. Zempléni Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy évente öt munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a dolgozó a tizennyolcadik életévét betölti. A fiatalkorúak este 10 óra után nem dolgozhatnak és rendkívüli munkaidő (túlóra) nem rendelhető el részükre. Vagyis annak mindenképpen gyanúsnak kell lennie, ha túlórát kérnek a foglalkoztatók a diákoktól. „A fiatalok hosszabb munkaközi szünetre jogosultak, mint a felnőtt munkavállalók” – mondta az ügyvéd. Ez négy és fél órát meghaladó munka után legalább harminc perc munkaközi szünetet jelent, hat óránál hosszabb ideig tartó munkaidőnél pedig legalább negyvenöt percet. Hozzátette, hogy a munkanap végeztével is legalább 12 óra pihenőidőt kell a 18 éven aluliak részére biztosítani.
 
   Szakértők azt tanácsolják, hogy iskolaszövetkezeten keresztül keressenek munkát a diákok. Ez biztonságos és olcsó megoldás is. A BDO tanácsadó cég szerint így járulékot egyáltalán nem kell fizetni, és a diákoknak is csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetnie iskolaszövetkezeti jövedelme után. (Az adóelőleget a szövetkezet vonja le, de a diáknak erről bevallást kell benyújtania a következő év május 20-ig.).

    Az iskolaszövetkezeti diákot fogadó munkáltatóra vonatkoznak a munkaidővel kapcsolatos szabályok, és a munkaidő-beosztás és munkaidő-nyilvántartás betartása is az ő felelőssége. A BDO szerint a hagyományos munkaszerződésnél az alapbérnek el kell érnie a minimálbér összegét, amely a havonta 101 500 forint, óránként pedig 584 forint. A cég felhívta a figyelmet arra is, ha a jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát, vagyis 30 450 forintot, akkor azt be kell jelenteni.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több szabadság és pihenőidő is jár a 18 éven aluliaknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector