Startlaphoz Csatlakozz!

Statisztika a hivatalos álláskeresőkről

Magyarföldön senki nem keres állást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 07. hétfő, 08:03

 Több olyan települést is talált a Napi.hu, ahol nincs egyetlen egy regisztrált munkakereső. Ha külföldön dicsekedni szeretne, nyugodt szívvel elmondhatná, hogy Magyarföldön egyetlen olyan ember sincs, aki hivatalosan állást keresne. Hernádpetrivel viszont ne kérkedjen, ott majdnem minden második munkavállalási korú állást keres.

   A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) minden hónapban összeszedi, hogy az adott időszakban melyik településen mennyi hivatalos álláskereső van. Azaz a statisztika csak azokat a 15-64 év közötti lakosokat mutatja, akik bejelentkeznek a hatóságnál. Az adatok szerint az összes nyilvántartott álláskereső száma 514 356 fő, ami a teljes munkakorú lakosság 7,4 százalékának felel meg, ebből pedig 117 559 magyar volt az, aki immár egy évnél tovább keresett állást.
 
   Amennyiben a budapesti statisztikákat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a legfrissebb, májusi adatok szerint szám szerint a legtöbb álláskereső, 3 191 a nyolcadik kerületben volt, de nincs tőle sokkal elmaradva a kilencedik (2 979), illetve Zugló (2 733) sem. A többi kerületben is jellemzően ezer feletti számokat látunk, ám a legkevesebb munkakeresővel első kerület jelentősen elmarad ettől a maga 292 főjével, de a jobban teljesítők között találjuk az V. (358), a XII. (654) és a XXIII. kerületet (775) is.
 
   Más arányokat látunk, ha azt nézzük, hogy a nyilvántartott álláskeresők a munkavállalási korú népesség hány százalékát teszik ki. Ebben az összehasonlításban már a II. kerület áll a legjobban 1,47 százalékkal, de az első kerületnek sem kell szégyenkeznie a maga 1,78 százalékos eredményével. A lista másik végén Ferencvárost találjuk 7,56 százalékkal, tőle valamennyire le van maradva a hátulról második Józsefváros, amely 6,15 százalékos aránnyal rendelkezik.
 
   A fővárosban összesen 39 691 munkakereső volt májusban, ez pedig 3,46 százalékos átlagnak felel meg.
 
A jól teljesítő kistelepülések...
 
   Amennyiben az országos statisztikákat figyeljük, úgy több település is igen boldog lehet, hiszen egyetlen egy hivatalos álláskeresőt sem talált a statisztika. A legtöbb - négy - ilyen település Zala megyében található: Felsőszenterzsébet, Gosztola, Magyarföld, Sénye. Három településsel (Csér, Hidegség, Vadosfa) képviselteti magát Győr-Moson-Sopron, kettővel Borsod-Abaúj-Zemplén (Arka, Debréte) és Vas megye (Lócs, Szaknyér), de találtunk egy ilyen települést Veszprém megyében, mégpedig Hosztótot.
 
  Találtunk olyan településeket is, ahol mindössze egyetlen egy regisztrált álláskeresőt talált a hatóság. Itt is Zala megye az éllovas, mégpedig nyolc településsel (Alsószenterzsébet, Bödeháza, Dötk, Iborfa, Kerkafalva, Lendvajakabfa, Pördefölde, Pusztaapáti), a következő a sorban Győr-Moson-Sopron hét településsel (Dénesfa, Dunaremete, Ebergőc, Fertőboz, Mérges, Potyond, Répceszemere), míg Vas megyében hat ilyen lakóhelyet találtunk: Döröske, Hegyhátszentmárton, Keléd, Kiszsidány, Nemesmedves, Répceszentgyörgy. Érdekesség, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is befért 4 szereplő (Litka, Regéc, Sima, Teresztenye), Veszprémből kettő (Örvényes és Salföld), míg Baranya megyéből Kovácsszénája fért fel a listára.
 
...és a rosszul szereplő nagyok
 
   Összegyűjtöttük azokat a településeket is, amelyekben háromezer főnél több a hivatalos álláskereső. Budapestről csak egyetlen ilyen kerület volt, mégpedig a nyolcadik, ám ha a településeket nézzük, úgy természetesen a főváros az abszolúte rekorder a maga 39,691 főjével, ami egyébként 3,46 százalékos aránynak felel meg.
 
   Ezen kívül összesen 11 olyan települést találtunk, ahol a regisztrált munkakeresők száma meghaladta a háromezret. Ezek közül is kiemelkedik Debrecen a maga 12 642 főjével, de nincs sokkal lemaradva Miskolc sem (10 834). A további sorrend: Nyíregyháza (7 126), Pécs (5 903), Szeged (5 860), Kecskemét (4 633), Salgótarján (3 863), Ózd (3 664), Szolnok (3 597), Kaposvár (3 294), valamint Békéscsaba (3 181 fő).
 
   Az arányszámokat nézve természetesen más sorrend jön ki, ezek közül a települések közül Ózd az első 14,76 százalékkal, szorosan mögötte jön Salgótarján 14,73 százalékkal, míg a legjobb teljesítményt Szeged nyújtotta 5,08 százalékkal, ami már a 7,4 százalékos országos átlag alatt van.
 
A legrosszabbul teljesítők és a megyék
 
   A statisztikát átböngészve összesen 10 olyan települést találtunk, ahol a nyilvántartott álláskeresők elérték a munkavállalási korú népesség legalább 40 százalékát. A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádpetriben a legrosszabb, ahol a 15-64 közöttiek 48,95 százaléka van regisztrálva a hatóságnál, mint álláskereső. Nem lehet túl büszke a statisztikáira a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka (48,3 százalék), ahogy a lista további szereplője - Rinyabesenyő (47,1 százalék), Nyésta (47,06 százalék), Gadna (45,51 százalék), Bódvalenke (45,45 százalék), Somogyaracs (43,65 százalék), Lasztonya (42,86 százalék), Kistamási ( 42,31 százalék), Felsőregmec (41,87 százalék) - sem.
 
   Amennyiben a megyéket nézzük, úgy azt látjuk, hogy szám szerint a legtöbb regisztrált álláskereső, egészen pontosan 64 663 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, míg a legkevesebb, 7 126 fő Győr-Moson-Sopron megyében. Sok a munkanélküli még Szabolcs-Szatmár-Bereg (60 001) és Hajdú-Bihar megyében (46 978), míg a jó eredményt elérők közül Vast (7 586) és Komárom-Esztergomot (10 259) érdemes kiemelni.
 
   Más a helyzet, ha az arányokat nézzük, hiszen így már Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll a legrosszabbul 14,79 százalékkal, melyet Nógrád megye követ 13,69 százalékkal, míg a képzeletbeli dobogóra Borsod-Abaúj-Zemplén megye fért fel követ 13,34 százalékkal. A lista másik végén Győr-Moson-Sopron megyét találjuk, mindössze 2,29 százalékos átlaggal, melytől a következő két szereplő Vas (4,18 százalék) és Pest (4,42 százalék) is le van maradva.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magyarföldön senki nem keres állást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector