Startlaphoz Csatlakozz!

Tönkrementek a cégek a rezsicsökkentés miatt

Leteszi a kefét a kéményseprők többsége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 09. kedd, 11:19

A be nem tartott belügyminisztériumi ígéretet átvágásnak érzi, így jövő év elején tényleg leteszi a kefét a kéményseprők többsége. A szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma idén várhatóan jelentősen megugrik, de a katasztrófavédelem szerint új szolgáltató hatósági kijelölésével a helyzet orvosolható – írja a Népszabadság.

   Immár átverésnek tartja Vidra Zoltán, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) elnöke azt, hogy az év közepén önkormányzati támogatásokkal hitegették őket. Az érdek-képviseleti vezető májusban annak bejelentésével hívta fel magára a figyelmet, hogy hét megyében abbahagyják a kéményseprést, mert a cégek tönkrementek a rezsicsökkentés jegyében tavaly felére vágott tarifáik miatt.
 
   Később visszakozott, mondván, a Belügyminisztérium felől ígéret érkezett veszteségeik önkormányzati oldalról történő ellentételezésére. Ám ez – mint említi, Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megye kivételével – nem történt meg. Szerinte csak azért hitegették őket, hogy az első fél év végéig ne mondják fel a szolgáltatást, mert így körzetüket ez év végéig még kötelességük ellátni.
 
    Mindazonáltal szerinte a társaságok zöme jövőre már tényleg nem folytatja. Igaz, hír ebből bizonyára csak az év elején lesz megint. A kéményseprőcégek így továbbra is a csőd szélén táncolnak, vagy más tevékenységeikből szerzett bevételeiknek köszönhetően vegetálnak. E tekintetben nincs különbség önkormányzati és magántulajdonúak között. Vidra korábban saját társaságáról, a 90 embert foglalkoztató szolnoki Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft.-ről úgy nyilatkozott, majdcsak kihúzzák valahogy, ehhez képest a cég ma már végelszámolás alatt áll.
 
   Az ügyvezető-tulajdonos szerint azonban a kifizetetlen számlák miatt a folyamat könnyen felszámolásba csúszhat át. Hozzáfűzte: a sürgős, saját költségen ellátott eseteket leszámítva, amúgy most nincs munka, mert az első fél évben elvégezték a központilag évi egyre csökkentett kötelező felülvizsgálatot. Annak kapcsán, hogy a kormány egy tervezett központi közműszolgáltató létrehozása érdekében többek között a kéményseprő-ágazat helyzetének felméréséről is döntött, az ipartestületi elnökhöz semmiféle jelzés nem jutott el.
 
   Az ágazat jelenlegi helyzetében nem látja az állami közszolgáltató lehetséges szerepét. Arról, hogy a pletykák szerint az új felállásban egy-egy Fidesz-közeli kéményseprő-vállalkozás vonná magához a kéményseprőket és a feladatokat, úgy vélekedett: neki az ilyen hírbe hozott vállalkozók is rendre csak anyagi gondokról panaszkodnak. Az Opten adatbázisa szerint az MKOI kéményseprő tagvállalatai jórészt magyar kisvállalkozók tulajdonában vannak.
 
   Ezenkívül gyakori az önkormányzati vagy a közvetlen állami tulajdon. Ellenben a rezsicsökkentéssel kapcsolatos Fidesz-kommunikáció célpontjában álló „külföldi befektetőkre” nem leltünk. A cégek árbevétele néhány tíz- vagy százmillió forint, nyereségük kevés kivételtől eltekintve alig van. Eredményük az esetek többségében a tavalyi rezsicsökkentést követően még tovább romlott: a 33 tagvállalat közül kilenc esetében negatívba csúszott.
 
   A „Fidesz-közelinek” tartott kaposvári Magyar Kéménynek például 34 millióról közel mínusz százmillióra. A több lábon álló vállalkozások kétségtelenül jobban állnak; a tagcégek közül végelszámolás alatt Vidra cégén kívül csak az egri HM Tüzkév áll.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Leteszi a kefét a kéményseprők többsége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector