Startlaphoz Csatlakozz!

Huszonkétezer tanár a tét

Pedagógusok Szakszervezete: Kemény idők jönnek a tanártársadalomra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 27. szombat, 07:30

A szakszetvezet úgy számol, hogy a kormányzat által belengetett megszorítások érzékenyen érintik majd a köznevelési szférát, miközben egyre nehezebb tagot toborozniuk az érdek-képviseleti szervezetbe – olvasható a Népszabadságban.
 
  Az egyik tankerületnél behívatták a technikai dolgozókat, és elmondták nekik, hogy sajnos esetükben bércsökkentésről kellett dönteni, ami nettó 10-12 ezer forint keresetvesztességet jelentett az érintetteknek – de nyikkanni sem mertek, nehogy az állásukat is elbukják.

   A hír mégis eljutott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Bács-Kiskun megyei szervezetéhez. Személyre szóló, egyéni segítséget csak szakszervezeti tagnak tudnak adni – a bércsökkentés által érintettek között egyetlenegy volt ilyen. Az ő érdekeit képviselve sikerrel is járt a szervezet. De hogy nézett volna ki, hogy egy személy visszakapja az elvett pénzét, a többi kolléga pedig nem? Így végül egyiküknek sem csökkentették a fizetését.A fenti történetet Fehérné Kajtár Hajnalka Bács-Kiskun megyei elnök mesélte el a hallgatóságnak azon a nyilvános fórumon, amelyet Mert veled is megtörténhet! címmel tartott Baján a PSZ. A nem titkolt cél az, hogy növeljék a taglétszámot. A köznevelési szférában a PSZ az egyetlen reprezentatív szakszervezet. Ennek kritériuma, hogy szervezettségük meghaladja az ágazatban foglalkoztatottak 10 százalékát. Ameddig ez így marad, az ágazatot érintő kérdésekben a kormánynak muszáj leülni velük tárgyalni.
 
   De nem elég csupán reprezentatívnak lenni. Minden szakszervezet erejét a tagság adja. A tanárok a 2011-es pedagógusnapi tüntetésen felmutatott erővel érték el, hogy a kormány tárgyalni kezdjen velük. Egyszer kellett ezt megtenniük, utána a szakszervezet vezetői úgy tárgyalhattak, mint akik mögött szilárdan áll a támogatók tömege. Sikerült megállapodást kötni a kormánnyal arról, hogyan fogják az államilag finanszírozott létszámot kiszámítani. Nagy eredmény volt, hogy változatlanul heti 22 órával számolnak, és nem nőtt az átlagos csoportlétszám sem. Így maradhatott a korábbi pedagóguslétszám – noha például a megszorításokról szóló Széll Kálmán Terv 22 ezer pedagógus elbocsátásával számolt. Sikerült megegyezni a kollektív szerződésről is. Értelmezési viták vannak – de ez messze nem ugyanaz, mintha egyáltalán nem lenne kollektív szerződés.
 
   Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Népszabadságnak elmondta: az elmúlt három évben csökkent a létszám, mert sokan nyugdíjba mentek. Ha tagjai maradtak is a szakszervezetnek, nem számítanak bele a reprezentativitási arányba. 2010-ben 250 egyházi fenntartású iskola működött az országban, jelenleg körülbelül ezer. Az egyházi iskolába átkerült pedagógusok ritkán tudták megtartani a szakszervezeti tagságukat, mert az egyházak ezt nem veszik jó néven. Tiltani nem tilthatják, az törvénytelen lenne, de nyomást tudnak gyakorolni az alkalmazottaikra, hogy kimaradjanak a szakszervezetből.
 
   Ma a köznevelési ágazat legkiszolgáltatottabb munkavállalói az intézményvezetők. A munkáltatói jogaikat elvonták, más jogaik megmaradtak – de a kézi vezérléssel irányított szervezetben olyan a légkör, hogy nem mernek élni vele. Ezért az intézményeken belül gyakran nehéz az érdekeket képviselni. A járási tankerületek szintjén azonban már hatékony a PSZ – és ott nem annak kell eljárni, akinek a személyes érdekei sérülnek, hanem a speciális ismeretekkel rendelkező szakszervezetiseknek, és az általuk megbízott, hozzáértő jogászoknak. Gond, hogy a Klik országos szervezetén belül is tisztázatlanok a jogkörök az intézményvezetők, a járási és megyei tankerületek, valamint az országos központ között.
 
   A Pedagógusok Szakszervezete vezetői már arra gondolnak, mi lesz október 12-e után. A
kormánnyal kötött megállapodások nincsenek törvénybe foglalva. Azért tartanak tagtoborzó fórumokat, hogy a pedagógusok ismerjék meg a szakszervezet munkáját. A tanárok többsége ma nem ismeri a rá vonatkozó jogszabályokat, és nem látja át a köznevelés folyton változó rendszerét. Ha sérelem éri, vagy tehetetlenül eltűri vagy méregdrágán keres a piacon jogi segítséget – de nem a legjobbat találja, mert ez a rendszer speciális ismereteket és tapasztalatot kíván. A PSZ ingyen-jogsegélyszolgálatot és jogi képviseletet biztosít a tagjainak.
 
   Félő, hogy szükség is lesz az erőgyűjtésre. A köznevelési törvény előkészítésekor készült egy hatástanulmány, amely arról szólt, 630 településen szüntetik meg a felső tagozatot, ami az akkori tervek szerint 2500 pedagógusállás megszűnésével járt volna. A közoktatás működtetésének nincs meg az összes költségvetési fedezete. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – bár ezt a kormányzat tagadja – Bokros-csomag nagyságrendű kiadáscsökkentést lebegtetett, amelynek egyik fő vesztese a köznevelési szféra lehet. Czunyiné Bertalan Judit, az új államtitkár minden megyei tankerületet meglátogatott, és a beszélgetésekből kiderült: elkötelezett híve az iskolabuszoknak.
 
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Szakszervezete: Kemény idők jönnek a tanártársadalomra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector