Startlaphoz Csatlakozz!

Csak a rendvédelmi dolgozók bére emelkedhet jelentősen

Rosszul járnak a közalkalmazottak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 05. szerda, 12:16

A közalkalmazottak közül igazán csak a rendvédelmi dolgozók bére emelkedhet jelentősen jövőre - derül ki a Policy Agenda elemzéséből. A kormány a költségvetés alapján nem számol érezhető reálbér-emelkedéssel 2015-ben.

  A kormány nem mer belevágni egy jelentős bérfelzárkóztatási programba - állítja a Policy Agenda kutatóintézet a jövő évi költségvetés számait elemezve. A 2015-ös bérekről szóló bértárgyalásokat - amelyek később lesznek - szűk keretek közé szorítja a büdzsé. A kormány összességében 1,8 százalékos inflációval és a bruttó átlagbér 3,6 százalékos növekedésével számol 2015-re.
 
   Ebben van némi reálbér-emelkedés (azaz elvileg több marad a borítékban), ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Az adatokból ugyanis kiolvasható, hogy a kormány nem számol a minimálbér számottevő emelkedésével, mert annak hatása továbbgyűrűzne a magasabb keresetekbe is. Ennek megfelelően a Policy Agenda szerint a kormány 105-106,5 ezer forintra vinné fel a bruttó minimálbért.
 
Létminimum alatt
 
   A kutatóintézet tavaly úgy számolta, hogy egymillió munkavállaló havi keresete nem éri el a létminimum összegét, azaz családi adókedvezmények nélkül havi bruttó 134,5 ezer forintot. A kutatók most azzal számolnak, hogy jövőre sem lesznek kevesebben azok, akik nem tudják megkeresni a létminimum összegét.
 
  A keresetek érdemi emelkedését megkérdőjelezi a béren kívüli juttatások adójának 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelése, mivel ezt nem tudják követni a munkaadók. Ezért csökkenteni fogják a cafeteriát. Könnyen lehet, hogy az átlagbér növekedését elviszi a béren kívüli juttatások mérséklése.
 
   A közszférában a pedagógusok bére az életpályamodell miatt 5-6 százalékkal nőhet, a fegyveres és rendvédelmi szervek dolgozói pedig évi átlagban 15 százalékos pluszra számíthatnak (az év közepén növelik a bérüket 30 százalékkal). Így a közalkalmazottak átlagosan 2-3 százalékos átlagos bruttó béremelésre számíthatnak - igen egyenlőtlenül elosztva.
 
Nem fog menni
 
  A közmunkában foglalkoztatottak száma a Policy Agenda számításai szerint 23-28 ezer fővel bővülhet 2015-ben. (2013-2014-ben 80-90 ezerrel ugrott meg a létszám.) Ez a terület 35-39 milliárd forinttal többre számíthat idei kereténél, de ennek egy részét elviszi a közmunkások béremelése. Emellett a kormány előszeretettel költ a közmunka keretéből dologi kiadásokra.
 
  A kutatóintézet arra számít, hogy a kormány a bértárgyalásokon ragaszkodni fog a foglalkoztatás és a bérek visszafogott növeléséhez. A két legnagyobb szakszervezeti csoport, a LIGA és a Magyar Szakszervezeti Szövetség többéves bérmegállapodást akar, amelynek eredményeként 2018-ra a nettó minimálbér elérné a létminimum összegét. Ehhez dinamikus béremelés kellene, aminek elérésére csak akkor lenne esélye a szakszervezeteknek, ha egységesen lépnének fel. Ennek egyelőre nincs jele.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Rosszul járnak a közalkalmazottak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector