Startlaphoz Csatlakozz!

Jelentősen befolyásolhatja az állami nyugdíjak reálértékét

2050-re minden harmadik magyar 60 évesnél idősebb lesz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 05. szerda, 18:47

Jelenleg az EU átlagát tekintve 80 év, míg hazánkban 75 év a születéskor várható élettartam. A kutatások szerint a nyugdíjasok közül egyre többen figyelnek a sportolásra, ami hatékonyan segíti őket egészségük megőrzésében, és sokan ismerkednek a számítógépek és az internet előnyeivel is – írja a Világgazdaság.

   Az aktív öregkor természetesen örömteli, ugyanakkor a demográfiai folyamatok azt mutatják, hogy alig tizenöt év múlva a hazai lakosság negyede, 2050-ben pedig minden harmadik lakos lesz 60 éven felüli, így elengedhetetlen már most készülni a nyugdíjas évekre.
 
   Európában a lakosság várható élettartama átlagosan 80 év, Közép- és Kelet-Európában azonban ennél jellemzően néhány évvel kevesebb ideig élnek az emberek. Magyarországon a most 60 évesek a számítások szerint átlagosan még 20 évig élnek, ami megfelel a kontinens átlagának, ebből pedig a statisztikák szerint közel 15 év jó egészségben telik. Ezzel szemben a most 60 éves németek és osztrákok még tovább, 24 évig élnek majd, és csak az utolsó 6 évben lesznek komolyabb egészségügyi gondjaik.
 
  A modern technikai eszközök is egyre elterjedtebbek a nyugdíjasok körében: az elmúlt években például a 65 éven felülieknél jelentős növekedésnek indult az internethasználat, a brit Ofcom 2014-es kutatása legalábbis erre mutatott rá. A tavalyi évben a 65 éven felüliek közel 40 százaléka használta az internetet, átlagosan pedig heti 9 órát töltöttek online különféle weboldalak böngészésével és email-jeik olvasásával.
 
   2012-höz képest megtriplázódott a táblagépet használók aránya is a 65-74 éves korosztályban, így mostanra minden ötödik nyugdíjas kezel rendszeresen ilyen eszközt. A számítógép- és internethasználat hazánkban is egyre elterjedtebbé vált, amit elősegítenek a speciális informatikai képzések, melyeket kifejezetten nyugdíjasok számára indítanak alapítványok, civil- és kormányzati szervezetek.
 
  Mind a szabadidős tevékenységek, mind az online időtöltés segít abban, hogy a nyugdíjas éveiket élvezők kikapcsolódhassanak, aktív öregkort élhessenek meg. Lelki egészségünk érdekében ugyanakkor a nyugdíjas évekre már 30-40 éves korunkban érdemes gondolni, hiszen aktív öregkort csak anyagilag függetlenként élhetünk majd.
 
   Az előrejelzések szerint 2050-re az osztrák lakosság 30, a német lakosság 40 százaléka lesz hatvan év feletti. Hazánkban hasonlóak a kilátások, hiszen 2030-ra a lakosság több mint negyede, 2050-re pedig már a harmada lesz hatvan éven felüli, ami jelentősen befolyásolhatja az állami nyugdíjak reálértékét is.
 
Forrás: Világgazdaság Online
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2050-re minden harmadik magyar 60 évesnél idősebb lesz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector