Startlaphoz Csatlakozz!

„Így nem megy”

December 12-én nyolcórás általános sztrájk bénítja meg Olaszországot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 10. szerda, 12:36

Az állami és magánszektor dolgozói is csatlakoznak az olasz szakszervezeti föderációk által péntekre meghirdetett nyolcórás általános sztrájkhoz. A munkabeszüntetés érinti a légiforgalmat és a vasúti közlekedést is.

    Az olasz vasúti társaságok dolgozóinak sztrájkja reggel kilenctől délután ötig tart. December 13-án este kilenc órától azonban újabb 24 órás vasutas sztrájk kezdődik. A légiközlekedésben a munkabeszüntetés reggel tíztől este hatig tart. A városi tömegközlekedési járatok csak a reggeli és délutáni csúcsforgalom óráiban lesznek biztosítottak. Sztrájkolnak az autósztráda társaságok dolgozói, így a sztrádakapuknál az áthaladás ingyenes lesz, a kikötői és az olasz hajóforgalmi dolgozók, a pedagógusok az általános iskoláktól az egyetemekig, a kórházi dolgozók és tűzoltók, akik csak az életmentő beavatkozásokat végzik el, a többi közalkalmazott, a köztisztasági hivatalok és a temetkezési vállalatok is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. 

    Az „Így nem megy” jelszavú nyolcórás általános sztrájkot a CGIL és az UIL szakszervezeti föderációk hirdették meg a Matteo Renzi vezette római kormány gazdaságpolitikája és munkaügyi reformjaival szemben. A szakszervezetek a dolgozókat eddig védő jogszabályok tervezett módosítása ellen tiltakoznak, a közalkalmazottak 2009-ben lejárt kollektív szerződésének megújítását sürgetik, a kormány által májusban bevezetett havi nettó 80 eurós fizetéskiegészítés kiterjesztését kérik nyugdíjasokra és munkanélküliekre is. 

    Egész Olaszországban 54 szakszervezeti demonstrációt tartanak. A CGIL Torinóban tart tüntetést Susanna Camusso főtitkár vezetésével. Az UIL Róma központjában Carmelo Barbagallo főtitkárral. 

    A Matteo Renzi vezette balközép kormány és a szakszervezetek között tavasz óta tart a feszültség a kormány munkaügyi reformcsomagja (Jobs Act) miatt. Az ennek alapját képző új munkaügyi törvényt a római parlament december 3-án szavazta meg. A hatályba léptetéshez szükséges kormányrendeleteket januártól vezetik be. A szakszervezetek kezdettől fogva azt panaszolták, hogy a Renzi-kormány a társadalmi felekkel való egyeztetés nélkül „a fejük felett” dönt. 

    Az utolsó általános sztrájkot az olasz szakszervezetek 2002 áprilisában tartották a II. Berlusconi-kormány alatt. Ezt megelőzően pedig 1982 júniusában. 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - December 12-én nyolcórás általános sztrájk bénítja meg Olaszországot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector