Startlaphoz Csatlakozz!

Indul a téli munkavállalási főszezon

Segély helyett külföldi munka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 15. hétfő, 16:47

Sokan már rutinszerűen indulnak útnak, mások most először próbálnak szerencsét.December közepétől indul a téli munkavállalási főszezon külföldön – olvasható a sonline.hu oldalán.

– Én másodszor indulok útnak, főként azért, mert már elsőre is megtaláltam számításaimat – mondta lapunknak a 28 éves Valéria, aki már tavaly is pultos-felszolgáló volt egy felső-ausztriai síparadicsomban. – Itthon némettanárként dolgoztam, de szerződésemet először csak akadozva, évente újították meg, utána meg már nem.
Kint a három hónapos téli szezon alatt keresett közel annyit, mint itthon egész évben. 

   A barcsi Bencsik Zoltán néhány hete utazott Olaszországba dolgozni. Velencében most kezdte állandó munkáját egy francia cégnél matrózként. Munkahelye egy 170 férőhelyes, 20 fős személyzettel bíró hajó.
– Szeretem ezt a munkát, a pénz is nagyon jó, de még minden új – mondta. – Igazi nemzetközi a hely: francia cég Olaszországban német kapitánnyal és angol vendégekkel, no és magyar, francia, olasz matrózokkal.

  Egyre többen vannak, akik szándékosan időzítik december környékére külföldi munkavállalásukat. Az ünnepek közeledtével ugyanis a legnépszerűbb célországokból tömegével mennek haza a munkavállalók, jelentős részük még annak árán is, hogy megszűnik addigi munkaviszonyuk. A sok megüresedő állás viszont jobb elhelyezkedési lehetőséget, magasabb kialkudható bért jelent azoknak, akik lemondanak a családi ünnepről. 
 
  Az első alpesi havazás nemcsak a téli sportok iránt érdeklődők figyelmét keltette fel, hanem azokét is, akik munkát szeretnének vállalni a síparadicsomokban. A régióból is megnőtt az érdeklődők száma, a jelentkezők elsősorban osztrák, német és olasz munkavállalási lehetőségekre számítanak, de mennek már Szlovákiába és Lengyelországba is dolgozni. Van igény szakácsokra, felszolgálókra, szobaasszonyokra, akiknek a kinti minimálbérhez közeli 1000–1200 eurós (300–360 ezer forintos), a szakmunkásoknak néhány száz euróval magasabb fizetést kínálnak havonta, viszont egy minősített síoktató ennek többszörösét is keresheti.

Úton Dél-Somogyból

  Egy hete indult útnak az a vízvári fiatalember is, aki öt évet húzott le a honvédségnél, harckocsizóként. Barátnőjével Németországban egy gyorsétteremben dolgoznak néhány napja, mindketten 1350 eurós havi fizetésért. Mint mondta, a honvédségnél 80 ezer forint volt a havi bére.
– Sokan mennek el a katonaságtól, hozzám hasonlóan, nincs perspektíva – tette hozzá. – Családot szeretnénk alapítani, de a szegénységbe nem akarunk gyereket, inkább elindultunk.
Babócsáról is sokan dolgoznak már külföldön. A legtöbben a 25 ezer forintos segélyt hagyták itt. Nemrég egy teljes család indult neki, apa, anya és két gyerek. Ők Ausztriában bérelnek most egy lakást. Nem teljesen ismeretlenbe mentek, a férfit jó állás várta, a feleségnek pedig egyelőre egy takarítói állást sikerült találniuk. Itthon ők is 25 ezer forintos jövdeleműek táborába tartoztak.


Anglia most is vonzó

  Az ünnepek előtti munkaerőmozgás nem csak a sípályák környezetébe szólít. A legtöbben Angliába indulnának a jobb fizetés reményében. A szigetországban változatlanul különböző egészségügyi, vendéglátó állások – elsősorban ápolói, szakács, pincér munkakörök – betöltésére keresnek embereket, de többen vannak olyanok, akik árufeltöltőnek, raktárosnak mennek, vagy különböző szerelőmunkát vállalnak. A másik nagy munkaerő-felvevő a vendéglátás, itt szinte biztosan el lehet helyezkedni. A betanított munkások órabére 5–5,5 font (1950–2150 forint) között mozog, a szakmunkásoknak 8–9 fontot (3100–3500 forintot) is fizetnek óránként.

Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Segély helyett külföldi munka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector