Startlaphoz Csatlakozz!

A szakértők szerint meg lehetne oldani a problémát

Magánból önkéntes nyugdíjpénztárba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. december 30. kedd, 09:06

Át lehetne vinni a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat önkéntes pénztárakba a szakértők szerint. A nemzetgazdasági tárca által felvetett aggályokat az önkéntes pénztárakról szóló törvény módosításával rendezni lehetne - írja a Világgazdaság.

   Nyílt levélben fordult tegnap a 60ezren a MAGÁNnyugdíjukért Facebookon szerveződő civil csoport a hazai magánnyugdíjpénztárak vezetőihez, arra kérve őket, hogy a rendelkezésükre álló szakmai tudás birtokában alkossanak részletes koncepciót a megmaradt magánpénztári rendszer önkéntes pénztári rendszerbe olvasztásáról. Az egyik érv, ami emellett szól, hogy 2011 óta a magán-nyugdíjpénztárak is önkéntessé váltak, így nem igazán célszerű két, azonos célt szolgáló önkéntes rendszert egymástól párhuzamosan működtetni. Emellett csupán 60 ezer pénztártag kedvéért nem is racionális fenntartani a magán-nyugdíjpénztári rendszert. A kéréssel a szervezet nyitott kapukat dönget, maguk a kasszák is ugyanígy vélekednek, és szívesen összevonnák a kétféle intézménytípust. A négy megmaradt magánnyugdíjpénztár közül három fogott össze eddig, hogy kidolgozza az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A munkát a jövő év elején meg is kezdik – mondta lapunknak Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.
 
   Kérdés persze, meg tudják-e majd győzni a pénztárak a két ág összeolvasztásáról a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), ami eddig nem hajlott erre. Az NGM azért ellenezte eddig a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások önkéntes nyugdíjpénztárba való átvitelét, mivel az önkéntes kasszákból már korábban, a nyugdíjkorhatár elérése előtt fel lehet venni a pénzt, amit ráadásul egy összegben is megtehet a tag, nem csak járadék formájában, ami a magánnyugdíjpénztáraknál előírás.
 
   Kutiné szerint azonban ezeket a problémákat kezelni lehetne. Az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló törvényben szerepel az úgynevezett „elismert pénztár” intézménytípus, amely alkalmas társadalombiztosítási és más szociális ellátások nyújtására is. Az elismert pénztári ág szabályozását a szakember szerint az önkéntes pénztárakról szóló törvényen belül külön fejezetben lehetne rendezni. Ha a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat átvinnék az önkéntes rendszerbe, akkor célszerű lenne ilyen, elismert pénztári ágat működtető pénztárakba vinni.
 
   Ebben a pénztári ágban azt is biztosítani kellene, hogy a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítás egy külön számlán legyen, ahonnan csak a nyugdíjba vonulás után, járadék formájában vehetik majd fel a tagok. Azt is rögzíteni kell, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak ezeket a megtakarításokat a magánkasszák számára megszabott módon, válaszható portfóliós rendszerben kezeljék. A pénztárak szerint az is célszerű lenne, ha a tagok vagyonát beolvadással vihetnék át a magánkasszák az önkéntesekbe, ez sokkal olcsóbb megoldás lenne, mintha a tagok egyenként kezdeményeznék az átlépéseket.
 
  Hogy a kormány hogyan fogadja majd a pénztárak javaslatát, még nem tudni. Az NGM eddig nem tűnt támogatónak abban, hogy a mintegy 205 milliárd forintnyi magánnyugdíj-vagyon átkerüljön az önkéntes rendszerbe. Sőt, a 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatból is azt lehet kiolvasni, szívesen államosítanák a megmaradt pénzt is. Jövő év elejétől előírják például a kötelező havi tagdíjfizetést, amit a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) rendszeresen vizsgálnia kell. Ha egy pénztár tagjainak kevesebb mint 70 százaléka fizeti csak a tagdíjat, akkor októbertől el kell rendelni az intézmény végelszámolását. Ma egyébként két pénztár – a Budapest és a Horizont – közgyűlése is tárgyalni fogja a kötelező tagdíj mértékét.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magánból önkéntes nyugdíjpénztárba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector