Startlaphoz Csatlakozz!

Nem hívták össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot

Szakszervezetek: a kormány tegyen eleget egyeztetési kötelezettségének!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 27. péntek, 13:21

Három szakszervezet felszólította a kormányt, hogy a törvény által előírt egyeztetési kötelezettségének eleget téve tárgyaljon velük a jogállási törvény módosításáról, amelynek több pontját is elfogadhatatlannak tartják.

    A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete, az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleményében azt írta: a kormány rendre jogsértő módon, a törvény által kötelezően előírt egyeztetés nélkül készíti el a parlament elé benyújtott törvényjavaslatokat.

    Így a Belügyminisztérium az egyes jogállási törvények módosításáról szóló, a parlament honlapjára február 9-én felkerült javaslattal kapcsolatban sem hívta össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, amire pedig törvény kötelezi - hangsúlyozták.

    A három szakszervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a javaslat kizárná a Magyar Kormánytisztviselői Kar tisztségviselőinek sorából a szakszervezeti érdekképviselőket. A módosítás a szakszervezetek jogainak csorbítását szolgálhatja, mivel a munkáltatók inkább a karral fognak egyeztetni, és nem a szakszervezetekkel - jegyezték meg.

    Nem értenek egyet azzal sem, hogy a módosítás értelmében ha egy köztisztviselő ellen egy akár minden alapot nélkülöző büntetőeljárást indítanak, akkor a munkáltató a megalapozottság vizsgálata és jogerős bírói döntés nélkül felfüggesztheti őt az állásából egy méltatlansági eljárás lefolytatása után.

    A szakszervezetek bírálták a javaslatnak azt a pontját is, amely szerint a jövőben egy hivatali vezető kiemeltté minősíthet egyes kormányzati munkaköröket, ezzel három-hatszorosára emelve azok illetményét. Így egy megfelelő végzettséggel nem rendelkező többet kereshetne, mint egy évtizedek óta ott dolgozó, nagy tapasztalattal és a munkakör betöltéséhez megfelelő végzettséggel rendelkező kollégája - írták.

    Elfogadhatatlannak nevezték, hogy a javaslat „mindenféle indokolás nélkül, pusztán technikai módosításnak színezve” elveszi a végkielégítést a bizalomvesztés címén elbocsátott közszolgálati tisztviselőktől. Kiemelték: ez a jogcím már a bevezetésekor a szakszervezetek felháborodását váltotta ki, mert kizárólag az adott vezető szubjektív döntésén alapul, emellett azzal burkolt formában az Alkotmánybíróság által korábban alkotmánysértőnek nyilvánított, indokolás nélküli elbocsátást vezették újra be.

    A három szakszervezet nem látja értelmét a javaslat szerint lehetővé váló, a kormányhivatalok közötti tetszőleges áthelyezéseknek sem, amelyek hosszabb időre is vonatkozhatnak. A hivatalokban nincsenek felesleges emberek, akik áthelyezhetők lennének, sem olyanok, akik őket az eredeti helyükön hónapokig helyettesíteni tudnák - írták.

    Szerintük politikai színezete van annak, hogy a módosítás szerint a közszolgálati tisztviselőkkel szemben támasztott magatartási feltételeknek nem a közszolgálatba vetett társadalmi bizalomnak kell megfelelnie, hanem a társadalmi szó elhagyásával akárki bizalmának.

    A három szakszervezet közleményében felszólította a kormányt, hogy „szakítson a jelenlegi gyakorlatával és üljön végre tárgyalóasztalhoz” az érdekképviseletekkel.

    A kormány a közszférába vetett bizalom növelésével indokolta az egyes jogállási törvények módosításáról szóló javaslatát, amelynek vitája február 16-án kezdődött a parlamentben. A javaslat szerint a közalkalmazottaknak kötelező lesz tájékoztatni munkáltatójukat arról, ha velük szemben közvádas bűntett megalapozott gyanúját közölték, ennek elmulasztásához pedig szankciót is kapcsolnak. A tájékoztatás után a munkáltató méltatlansági eljárást indíthat a kormánytisztviselő ellen. Az indoklás szerint az államigazgatási szervek átalakítását könnyítené meg a javaslatnak az a része, amely bevezeti a kormányhivatalok közötti tisztviselő-kirendelést. A javaslat a parlamenti elfogadása esetén április 1-jén léphet életbe.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezetek: a kormány tegyen eleget egyeztetési kötelezettségének!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector