Startlaphoz Csatlakozz!

Lehetetlenné vált a minőségi munka végzése

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 02. csütörtök, 10:50

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete szerint a gyermekjóléti szolgálatoknál dolgozó szociális munkások számának minimum ötvenszázalékos növelésére, a mentálhigiénés ellátórendszer megerősítésére és kiterjesztésére, valamint a bérek jelentős emelésére van szükség azért, hogy a szolgálatok valóban minőségi munkát tudjanak végezni – írja a Magyar Nemzet.

  Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, és ez lehetetlenné teszi a minőségi munkát, hiszen egyetlen szociális munkásra akár negyven-ötven család is juthat. Ahhoz, hogy valóban maximálisan oda tudjanak figyelni egy-egy veszélyeztetett gyermekre, legfeljebb öt-tíz család tartozhatna egy szakemberhez – jelentette ki lapunknak Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének (Macsgyoe) elnöke. A szakember elmondta: átlagosan naponta két óra jut családlátogatásra, a további időt elviszi többek között az adminisztráció, a gyermekkel kapcsolatos különböző tárgyalásokon való részvétel, a családból kiemelt gyermekek látogatása. Takács szerint ez az idő csak a tűzoltásra alkalmas, arra, hogy a családgondozó rohangáljon egyik krízishelyzetben lévő családtól a másikig. Szerinte az égető szakemberhiánynak két fő oka van: az egyik a szociális ágazatban fizetett bérek teljes versenyképtelensége.
 
  Egy diplomás gyermekvédelmi szakember pályakezdőként nettó 80 ezer forintot visz haza, de a tapasztalt, több éve a pályán lévő kollégák bére sem éri el a 100 ezer forintot. A gyermekjóléti szolgálatoknál ezért óriási a fluktuáció: a családsegítők egy része két-három havonta cserélődik, mert amint valaki jobban fizető állást kap, továbbáll. – Van, aki iskolában helyezkedik el, de olyan is akad, aki Angliába megy takarítani – mondta Takács. Leszögezte: ahhoz, hogy megfékezzék az ágazatból való menekülést, a bérek mielőbbi és jelentős emelésére, legalább a pedagógusbérekhez való igazítására volna szükség. Ezenfelül jelentősen, mintegy 50 százalékkal meg kell emelni a gyermekjóléti szolgálatoknál dolgozó szociális munkások létszámát. Nem működhet tovább a rendszer úgy, hogy a veszélyeztetett gyerekeket alig látják a családsegítők.
 
  – Az anyagiak mellett súlyos gondot jelentenek az egyre több családban előforduló pszichés problémák, aminek következtében nő a családon belüli erőszak eseteinek száma, márpedig ennek kezelésére nincs megfelelő ellátórendszer – közölte a szakember. Kevés a gyermekpszichológus, és a felnőttek esetében is nagyon rossz a helyzet: gyakori, hogy hónapokkal később kap időpontot a pszichiátrián a gyermekeit veszélyeztető apa vagy anya, ahogy az is előfordult, hogy az agresszív, alkoholista apát végre rávette a családsegítő a kezelésre, ám csak fél évvel később hívták be az illetőt alkoholelvonó kúrára. Szintén gond, hogy egyre több problémás gyermeket íratnak át magántanulóvá, eltávolítva őt társai közeléből. Ezek a gyerekek segítség nélkül, elhanyagoló családjukban szinte esélyt sem kapnak arra, hogy szakmát szerezzenek, sokan közülük az általános iskolát sem végzik el.
 
  – Lényegesen több tanodára, illetve olyan tehetséggondozó és szabadidős programra lenne szükség, amely ezeknek a gyerekeknek esélyt adna a nyomorból való kitörésre – mondta a Macsgyoe elnöke. Sérelmezte azt is, hogy nincsenek, illetve alig vannak olyan speciális képzések a családsegítők számára, amelyek például a gyermekbántalmazás felismerésére vagy a különleges esetek kezelésére készítenék fel a szakembereket. Az elnök szerint ma sokkal rosszabb a helyzet, mint a hetvenes-nyolcvanas években, sokkal többen küzdenek ugyanis létbizonytalansággal.
 
  Leszögezte: ha ma is ugyanolyan szempontok alapján emelnék ki a gyerekeket a családból, mint régen, akkor tízezrével vennék el őket szüleiktől, amire nincs kapacitás. Éppen ezért ma már csak a legsúlyosabb esetekben, halmozott problémák esetén emelik ki a gyermekeket, amikor egyszerre fordul elő az elhanyagolás, a nélkülözés és a bántalmazás.
 
  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a kormány elkötelezett abban, hogy a korábbinál is jóval összefogottabb, hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és az őket segítő, gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek; ennek fontos eleme a gyermekjóléti szolgáltatás és a jelzőrendszer jövőbeni megerősítése. A szakember kitért arra is: szinte alig vannak eszközeik a veszélyeztetett gyermekek helyzetének jobbá tételére, és a családokat segíteni hívatott ellátórendszer is hiányos. Mint mondta, a gyermekvédelmi törvény szerint kizárólag anyagi problémák miatt nem lehet gyermeket elszakítani a szüleitől.
 
  A valóságban mégis a szegénység áll a legtöbb kiemelés hátterében, ugyanis hiába járnak ki minden ellátást egy-egy veszélyeztetett családnak, az sok esetben nem elég a megélhetéshez. Ha a családfőnek sikerül is közmunkát szereznie, a családi pótlékkal és a gyessel együtt is általában havonta 50-60 ezer forint hiányzik a kasszából, a pénzhiány pedig a gyermek egészségét, életét veszélyezteti.
 
Életpálya: nincs előrelépés
 
  Lapunk az elmúlt hetekben több alkalommal is érdeklődött az Emminél arról, mikor és mekkora fizetésemelésre számíthatnak a szociális szakemberek, továbbá mikor vezetik be a számukra készült életpályamodellt. Konkrét válaszokat nem kaptunk – legutóbb azt írták, a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet az ágazatban dolgozók végeznek. Ennek első lépéseként 2014-ben 12 milliárd forintos bérpótlékot folyósítottak; ezt idén is biztosítják, az életpályamodell koncepcióján pedig dolgoznak. Ezzel kapcsolatban a múlt héten egyeztettek a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével. Takács Imre szerint azonban korábban arról volt szó, hogy már idén júliusban megkapják a béremeléseket. Hozzátette: zajlanak ugyan az egyeztetések a tárca és az érdekvédelmi szervezetek között az életpályamodellről, de a többek között a béremelést is tartalmazó tervezet egyelőre a szakmai szervezetek számára sem nyilvános.
 
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector