Startlaphoz Csatlakozz!

A kis jövedelmi különbségek is meghatrozóak lehetnek

A szegénység árthat az agyfejlődésnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 07. kedd, 08:55

A rossz anyagi körülmények között élő gyerekeknek általában fejletlenebbek a nyelv, a memória és az érvelési készség fejlődéséért felelős agyi területei, mint szerencsésebb társaiknak – írja a hir24.hu.
 
  A New York-i Columbia Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint a szegénység bizonyíthatóan negatív hatással van a gyerekek agyfejlődésére.
 
  A kutatók több mint ezer három és húsz év közötti gyerek és fiatal felnőtt agyáról készítettek felvételeket. Mint kiderült, azoknak a tesztalanyoknak, akik szegény családokban nevelkednek, általában kisebbek a nyelv, a memória és az érvelési készség fejlődéséért felelős agyi területei, mint azokéi, akik jobb anyagi körülmények között nőnek fel.
 
  A tanulmány szerint már a rendkívül kis jövedelmi különbségek is döntő befolyással lehetnek az agy strukturális fejlődésére. Ami komoly hátrányt jelenthet a szegényebb gyerekek számára, hiszen megnehezíti a számukra, hogy jól teljesítsenek az iskolában, és később a megfelelő képzés birtokában, jó állásokhoz juthassanak.
 
A politikusok segíthetnének
 
  A tudósok azt remélik, kutatásuk hozzájárulhat ahhoz, hogy a döntéshozók a problémát felismerve olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel javíthatnak ezen az áldatlan helyzeten. Köztük célzott, a gyerekek egyedi igényeikre és adottságaira szabott iskolai foglalkozásokat, speciális ösztöndíjakat és továbbtanulási lehetőségeket és új támogatási programokat a leginkább rászoruló családok számára.
 
  „Az agyat egyaránt formálja a genetika és a tapasztalat, és az utóbbi gyerekkorban különösen nagy befolyással van a fejlődésére – mondta a Guardiannek nyilatkozva Kim Noble, a tanulmány vezető szerkesztője. – Éppen ezért a társadalmi-gazdasági adottságok, valamint a családok életkörülményei és az oktatási lehetősék javítása hatalmas változást jelenthetne."
A szülők iskolázottsága is számít
 
   A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek agykérgének fejlettsége és a családjuk anyagi lehetőségei között direkt és egyenes arányosság tapasztalható. A legalább évi 150 000 dolláros bevételből gazdálkodó családok gyerekeinek átlagosan hat százalékkal nagyobb az agykérge, mint azokéinak, amelyeknek legfeljebb 25 000 dollárból kell kijönniük.
 
  A gyerekek agyi fejlettségére a szülők iskolázottsága is hatással van. A felmérés szerint minél több a felsőfokú végzettségű felnőtt egy családban, annál nagyobb a gyerekek hippokampusza; ez az agyterület kulcsfontosságú szerepet játszik a rövidtávú memóriában és a térbeli tájékozódásban.
 
A környezeti hatásokat sejtik a háttérben
 
   A Nature Neuroscience-ben publikált tanulmány szerzői egyelőre nem tudják teljes pontossággal megállapítani, pontosan milyen, a családok anyagi helyzetére visszavezethető okok állnak az agyfejlődés különbözőségei mögött. Valószínű, hogy elsősorban környezeti hatásokról van szó: köztük arról, hogy mekkora stresszt kell a gyerekeknek elviselniük, mekkora a környezetszennyezés ott, ahol élnek, milyen ingergazdag vagy ingerszegény a környezetük, milyen élelmiszereket fogyasztott az édesanyjuk a terhesség alatt.
 
  „Azok a családok, amelyek komoly anyagi nehézségekkel küzdenek, általában nagyobb stressznek vannak kitéve. Folyamatosan kompromisszumokat kell kötniük azzal kapcsolatban, hogy milyen élelemre és lakhatásra költik véges forrásaikat – már ha egyáltalán jut rájuk pénz – fejtegette Elizabeth Sowell, a Loas Angeles-i Gyerekkórház orvosa. – Nem csoda, hogy egy évi ötvenezer dolláros bevétellel rendelkező család tagjainak élete általában jóval kevésbé stresszes, mint egy olyan családénak, amelynek évi harmincezerből kell megélnie."
 
   Sowell hangsúlyozta: mindez nem jelenti azt, hogy a szegényebb gyerekek butábbak lennének. „Ha képesek vagyunk lehetővé tenni a szegény családok számára azokat a forrásokat, amelyek révén jobb a fejlődési környezetet biztosíthatnak a gyerekeik számára, jelenősen javíthatjuk a fejlődésüket" – jelentette ki.
 
Forrás: hir24.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A szegénység árthat az agyfejlődésnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector