Startlaphoz Csatlakozz!

Vasárnapi zárva tartás

OKSZ: kedvező az üzleteknek a korábbi nyitás lehetősége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 07:11

Kedvezőnek tartja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt az Országgyűlésnek benyújtott módosító javaslatot, amely szerint reggel nem 6-tól, hanem fél 5-től lehetnének nyitva az üzletek.

    Vámos György ugyanakkor hozzátette, hogy a módosítás elsősorban a kis településeken lévő boltoknak, illetve általában a kis üzleteknek segít. Főként ezek vannak olyan helyeken, ahol a korán munkába indulók vásárolnának, így a korai nyitásra nagy az igény - mondta.

    Szintén pozitív változtatásnak tartja az OKSZ főtitkára azt, hogy nem csak pékárut és tejterméket, hanem cukrászati készítményeket és alkoholmentes italokat is árulhatnának azok az üzletek, amelyek a törvény szerint vasárnap és a munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között nyitva tarthatnak.

    Vámos György szerint a módosítás életszerűbbé teszi a szabályozást, de úgy véli, hogy szélesebbre kellett volna nyitni az árusítható termékek körét. Példaként az újságosokat és a virágüzleteket említette, amelyek a szabályozás szerint meghatározott négyzetméter alapterület alatt lehetnek nyitva vasárnap, amennyiben a forgalmazott termékek legalább kétharmada újság vagy virág, tehát a fő profiljukba tartozik. Érdemes lenne ezt a szabályt a pékárukat és tejtermékeket árusító üzletekre is vonatkoztatni - közölte az OKSZ főtitkára.

    A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

    A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - OKSZ: kedvező az üzleteknek a korábbi nyitás lehetősége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector