Startlaphoz Csatlakozz!

Egymásnak ellentmondó szabályok

A Munkástanácsok támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 10. péntek, 08:27

A Munkástanácsok Országos Szövetsége támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását, mivel azzal évek óta fennálló szabályozási hiányosságot korrigál a jogalkotó a tanulmányaikat szüneteltető hallgatók esetében - közölte csütörtökön az MTI-vel a szakszervezeti szövetség.

    A fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf kedden benyújtott törvényjavaslata szerint  a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat jelenleg szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők. Az előterjesztők szintén jelzik, hogy a diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásáról és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslattal a képviselők egy szabályozási hiányosságot kívánnak korrigálni.

    A Munkástanácsok emlékeztet arra, hogy az iskolaszövetkezetek képviselőivel és más ifjúsági szervezetekkel együtt az elmúlt években többször kezdeményezték „az egymásnak ellentmondó szabályozási hiányosságok orvoslását”, a jogalkotótól pedig a diákmunka világát szabályozó jogszabályok összhangba hozatalát várják. A kérdést ugyanis jelenleg eltérően rendezik a különböző adójogi, társadalombiztosítási és munkaügyi jogszabályok, a fő nehézség így annak értelmezése, hogy a passzív státuszú hallgató végső soron diák vagy sem - hívják fel a figyelmet.

    A szakszervezeti szövetség pozitívnak tartja, hogy a módosítást kezdeményezők egyértelműen szabályoznák és megerősítenék azt is, hogy a munkaerő-kölcsönzéskor a kiválasztás során a tényleges foglalkoztatónak - azaz a kölcsönbevevőnek - is be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét, nem csupán a kölcsönbeadónak.

    A fiatalok munkához juttatása jelenleg talán a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás Magyarországon is. A Munkástanácsok szerint az iskolai évek alatt megszerzett munkatapasztalat nagyban hozzá tud járulni a későbbi elhelyezkedéshez - olvasható a közleményben.

    A törvényjavaslat indoklásában található adatok szerint Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, többségükben - legalább 130 ezren -iskolaszövetkezetekben dolgoznak.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Munkástanácsok támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector