Startlaphoz Csatlakozz!

Így vesztettek a nők Magyarországon

Diplomát szerezni jó befektetés, de nem mindegy, milyen szakon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 16. csütörtök, 10:51


A felső vezetők körében még kevesebb a nő, mint tíz évvel korábban, a társadalomban erősödtek a polarizációs tendenciák, a középrétegek tovább szűkültek, miközben egyre több az olyan fiatal, aki az iskolái elvégzése után nem talál magának munkát - ez is kiderül a KSH népszámlálási adatokat részletező új kiadványából. Diplomát szerezni jó befektetés, de nagyon nem mindegy, hogy milyen szakon.


 Erősödtek a polarizációs tendenciák, illetve tovább szűkültek a középrétegek Magyarországon - állapítja meg a KSH 2001-es és 2011-es népszámlálási adatokat elemző jelentése. A társadalom szerkezete alapvetően stabilnak mutatkozott a vizsgált tíz évben, de számottevően növekedett a gazdaságilag aktívak, illetve ezen belül mind a foglalkoztatottak, mind pedig a munkanélküliek népességen belüli aránya.
 
  Ezen túl szintén növekedett valamelyest a képzettebb, szellemi foglalkozású rétegek  népességen belüli aránya, illetve csökkent egyrészt az önálló tevékenységet végzők, másrészt pedig a fizika foglalkozásúak társadalmi súlya. Figyelemre méltó továbbá, hogy a vizsgált tíz évben növekedett a képzetlen foglalkozásúak, valamint a kiszakadók - vagyis az iskolarendszerből már kikerült, de a munkaerőpiacra még nem belépett fiatalok - aránya a társadalomban. (A kiszakadók aránya a 15-29 éves korosztályban 10 százalék alatti szintről 11 százalék fölé nőtt.) Meglepő lehet, hogy utóbbi időszakban növekedett a mezőgazdasági fizikai munkások rétegének a népességen belüli aránya, ráadásul ez a csoport a növekedés mellett az elöregedés határozott tendenciáit is mutatja. Szintén az elöregedés jellemzi az önállók, illetve vállalkozók különböző csoportjait: e rétegek népességen belüli aránya csökkent, mindenekelőtt azért, mert a fiatal generációk közül az elmúlt években kevesebben léptek be a csoportba.
 
 Ha felső vezető, akkor férfi
 
   A KSH által vizsgált tízéves időszakban ugyanakkor esetenként még erősödtek is a nemek közötti különbségek az egyes foglalkozási csoportokban. Összességében a nők körében felülreprezentáltak a különféle szellemi foglalkozásúak, ám a társadalmi struktúra csúcsán található felső vezetői, illetve magasan képzett értelmiségi pozíciókban inkább már a férfiak vannak jelen nagyobb súllyal. A férfiak aránya a felső és középszintű vezetők, illetve a nagy- és középvállalkozók között 67 százalék fölé emelkedett 2011-re, a magasan képzett értelmiségiek, illetve szakértők rétegeiben pedig 54 százalék közelébe csökkent.
 
  Az alacsonyabb presztízsű szellemi foglalkozások ezzel szemben a nők körében jelennek meg nagyobb súllyal. Így az alsó szintű vezetők, értelmiségiek, illetve az egyéb technikusi, irodai foglalkozásúak csoportjának magasabb az aránya a nők körében. A mezőgazdasági, illetve a nem mezőgazdasági kisfoglalkoztatók, illetve önállók csoportjai egyaránt a férfiak körében jelennek meg nagyobb súllyal. A hagyományos kékgalléros foglalkozási csoportok közül a termelésirányítók, a szakképzett ipari munkások, valamint a betanított munkások csoportja a férfiak körében felülreprezentált, a szakképzetlen munkát végzőket viszont a nők között találjuk nagyobb arányban.
 
Diplomások munka nélkül?
 
  A felsőoktatásban tanulók létszámnövekedése az 1990-es évek második felétől kezdett robbanásszerűen bővülni, így 1990 és 2002 között megháromszorozódott a nappali tagozatra, illetve megnégyszereződött az összes tagozatra felvett hallgatók száma. A felsőfokú diplomát szerzők tábora ennél kisebb mértékben, a kétszeresére nőtt. A magasabb iskolázottságú munkavállalók kínálata az 1990-es évek végéig emelkedő kereslettel párosult, aminek következtében a magasabb iskolai végzettség nagyobb bérhozammal járt együtt. Az ezredforduló után azonban lelassult a frissen szerzett diplomák értékének növekedése, ugyanakkor a későbbi vizsgálatok nem mutattak sem a tömeges túlképzésre, sem a munka nélküli diplomások növekvő számára utaló jeleket. Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac képes volt a diplomások számának emelkedésére megfelelő mennyiségű diplomás munkakörrel válaszolni. Általános tendenciaként jelentkezik ugyanakkor, hogy 2001-hez képest a „hierarchiában” lejjebb található rétegekben is egyre nagyobb arányban vannak jelen a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők.
 
  Az egyéb technikusi, irodai, szakképzett kereskedelmi, szolgáltatási foglalkozásúak rétegében elvileg közel 170 ezer alulfoglalkoztatott diplomásról lehet beszélni. A kutatók szerin ugyanakkor nem abszolút értelemben kell túlképzésről beszélnünk, inkább csak relatív értelemben, vagyis bizonyos képzési területek esetében.
 
Ha már felsőfok, legyen egyetem
 
  Az egyetemi végzettségűek 8 százaléka kerül a vezetői, 46 százaléka az értelmiségi és 28 százaléka az alsó szintű szellemi rétegbe, továbbá mintegy 5 százalékuk válik vállalkozóvá, vagyis csak 13 százalékukról mondható az, hogy képzettségüknek nem megfelelő társadalmi-foglalkozási rétegbe tartoznak. A főiskolai végzettségűeknél már nem ilyen kedvező a helyzet, bár közülük is nagyjából 6 százalék volt 2011-ben a vezetői rétegben, 12 százalék az értelmiségiben és 47 százalék a rutin szellemi rétegben. Közülük azonban már nagyjából 1/3-nyian nem a képzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak.
 
  A főiskolai végzettségűek közül a legtöbben egy kivételtől eltekintve minden képzettségi területről az alsóbb szellemi rétegbe tartoznak, míg az egyetemi diplomával rendelkezők többsége az értelmiségi rétegbe. A főiskolai oklevéllel rendelkezők esetében az egy kivételt a mérnöki végzettség jelent.
 
  Ezek alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon 2011 környékén beruházási szempontból ítélve érdemes minimum egyetemi diplomát szerezni és nem megelégedni a főiskolai papírokkal. Ha viszont valaki főiskolát végez, a legjobb megtérülést a műszaki végzettséggel érheti el.
 
   Az egyetemi végzettségek közül az orvosi diplomák bizonyulnak a legértékesebbnek akkor, ha az értelmiségi rétegbe való bekerülést tekintjük célnak, de ebből a szempontból a mérnöki mellett az oktatási, a humán, a művészeti, a jogi, a gazdasági és más társadalomtudományi diplomák is értékesebbek, mint a mezőgazdasági és állatorvosi vagy a szolgáltatási diplomák. Az utóbbi kettő képzési területen végzettek szembesülnek - a humán és művészeti diplomások mellett - a legnagyobb valószínűséggel azzal, hogy egyáltalán nem, vagy nem a képzettségüknek megfelelő - sokszor fizikai munkát - találnak, ezért alacsonyabb rétegbe kerülnek.
 
   A népszámlálás adatai szerint 2011-ben az aktív népesség 23 százaléka rendelkezett felsőfokú, 63 százaléka középfokú, és 13 százaléka alapfokú végzettséggel. Nemek szerint jelentős eltérések elsősorban a főiskolai, az érettségi- és a szakmunkás-bizonyítványok birtoklásában voltak, a többi végzettségi szinten nagyjából hasonló arányokat találunk. Ennek a három bizonyítványtípusnak valamelyikével a férfiaknak és a nőknek egyaránt 2/3-a rendelkezik, miközben azonban a férfi ak 1/3-a szakmunkás-bizonyítványt szerzett, addig ez a nőknek csak 20 százalékára igaz, ezzel szemben sima érettségivel a férfiaknak csak 10, a nőknek viszont 16 százaléka rendelkezik. A nők a szakirányú végzettségüket nagyobb arányban szerzik meg magasabb végzettségi szinten, aminek következtében a főiskolai diplomával rendelkező nők aránya 18 százalék, szemben a férfiak 10 százalékos arányával.
 

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Diplomát szerezni jó befektetés, de nem mindegy, milyen szakon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector