Startlaphoz Csatlakozz!

Törölték az illetménypótlékot

Jogeset: pedagógus illetménye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. április 20. hétfő, 12:20

A Kúria által vizsgált esetben a tanárként dolgozó felperes garantált illetményét növelte a munkáltató, ugyanakkor a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrészen felül illetménypótlékot eltörölte – olvasható a munkajog.hu oldalán.

 A felperes az alperes alkalmazásában állt közalkalmazotti jogviszonyban tanár munkakörben. Illetménye 2013. augusztus 30-án 223.200 forint volt, melyből 174.200 forint volt a garantált illetmény, 49.000 forint a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész, továbbá havi 10.000 forint illetménypótlékban is részesült.
 
  Az alperesnél a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész három részből tevődött össze. Az egyik a fizetési fokozat változásával együtt járó Kollektív Szerződésen alapuló, a másik a fenntartó által meghatározott, a harmadik pedig az igazgató által meghatározott illetményrész.
 
  A munkáltató 2013. szeptember 25-én kelt intézkedésével 2013. szeptember 1-jei hatállyal átsorolta a felperest az F fizetési osztály 11. fizetési fokozatából a Pedagógus I. (főiskolai végzettség) fizetési osztály 11. fizetési fokozatába és havi illetményét 262.895 forint garantált illetményben állapította meg. Ennek megfelelően 2013. szeptember 1-jétől számára a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrészen felül illetménypótlék nem került megállapításra.
 
  A felperes az intézkedést sérelmezve keresetet nyújtott be és kérte, a bíróság kötelezze az alperest a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrész címén havi 49.000 forint illetmény-különbözet megfizetésére. Az alperes a kereset elutasítását kérte.
 
  A közigazgatási és munkaügyi bíróság  a felperes keresetét elutasította, a másodfokú bíróság  az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.
 
  A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett 64. § (2) bekezdése értelmében a nevelési-oktatási intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak az előmenetel és az illetménymegállapítás tekintetében kikerültek a Kjt. hatálya alól, a besorolásra vonatkozó szabályok a továbbiakban nem voltak alkalmazhatók a pedagógus életpálya hatálya alá tartozókra. Ennek megfelelően a munkáltatóknak 2013. szeptember 1-jei hatállyal el kellett végezniük a pedagógusok újra besorolását, az Nkt. 64. §-a, illetve a 326/2013.(VIII.30.) Kormányrendelet vonatkozó szabályai alapján. 
 
  Az alperes az Nkt. 7. számú melléklete alapján állapította meg a garantált illetményt 262.895 forintban. Az új összeg egyébként jelentősen meghaladta a felperes pedagógusok előmeneteli rendszerének bevezetése előtti illetményének mértékét, de ennek a jogvita eldöntése szempontjából már nem volt jelentősége, mivel a régi besorolás helyébe – beleértve a munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt és az összes pótlékot – az új törvény szerinti besorolás és illetmény lépett.
 
  A felperesnek 2013. augusztus 31-éig a Kjt. vonatkozó rendelkezései szerint is csupán a törvény 66. § (1) bekezdése szerinti garantált illetményre volt alanyi jogosultsága, továbbá amennyiben ennél magasabb illetményt biztosítottak számára a munkáltató döntése alapján, úgy arra az illetményre volt alanyi jogosultsága, amely a két összeg együttes mértéke volt. 2013. szeptember 1-jétől ismételten be kellett sorolni a pedagógusokat az Nkt. rendelkezéseinek megfelelően, így a korábbi besorolással és illetmény megállapítással kapcsolatos munkáltatói intézkedések hatályukat vesztették.
 
  Mivel az alperesnél hatályban volt Kollektív Szerződés a Kjt. korábbi – hatályát vesztett – besorolási rendelkezésén alapult, és ehhez kapcsolódott a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész, annak szabályai az Nkt. 64. §-a hatályba lépése után már nem alkalmazhatók.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Jogeset: pedagógus illetménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector